Külföld

Lengyelország leállítja a fegyverszállítást Ukrajnába

Az ukrán gabona tilalmát eredetileg az év elején vezette be több európai uniós ország, hogy megvédje a helyi gazdálkodók megélhetését – írja a Mandiner.

Lengyelország leállítja a fegyverszállítást Ukrajnába
Mateusz Morawiecki
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Bár Lengyelország az orosz–ukrán háború kezdete óta mindig is támogatta Ukrajnát, most az ukrán gabonaimport körüli vita miatt mégis bejelentette, hogy leállítja a fegyverszállítást Ukrajnának a két ország közötti növekvő vita közepette az ukrán gabonaimport ideiglenes tilalma miatt – adta hírül a CNN.

„Már nem szállítunk fegyvereket Ukrajnának, mert most Lengyelországot fegyverezzük” – írta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a közösségi médiában.

Lengyelország régóta Ukrajna egyik legszilárdabb támogatója, mióta Moszkva megszállta szomszédját, több korábbi keleti blokk nemzete mellett, akik attól tartanak, hogy ők lehetnek a következők, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök expanzionista háborúja sikeres lesz.

Most Kijev és Varsó áll szemben

Az ukrán gabona tilalmát eredetileg az év elején vezette be több európai uniós ország, hogy megvédje a helyi gazdálkodók megélhetését, akik aggódnak az ukrán gabona alacsony árai miatt. A múlt héten az EU bejelentette, hogy felfüggeszti a tilalmat. Három nemzet – Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – azonban azt mondta, hogy nem ért egyet a döntéssel, és hogy fenn kívánják tartani a korlátozásokat. Ez tiltakozásokat váltott ki Ukrajnából, amely ezen a héten pert indított mindhárom ország ellen az ügy miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán szintén felszólalt a tilalom ellen, amikor az ENSZ Közgyűlésén tartott beszédet, mondván: „Riasztó látni, hogy egyesek Európában, néhány európai barátunk szolidaritást játszanak egy politikai színházban – thrillert csinálva a gabonából.”

Hozzátette, hogy az érintett nemzetek „úgy tűnhetnek, hogy saját szerepüket játsszák, de valójában segítenek előkészíteni a terepet egy moszkvai színésznek”. Zelenszkij megjegyzései azonnali elítélést váltottak ki Lengyelországból, a külügyminisztérium beidézte Ukrajna varsói nagykövetét, hogy kifejezze „erős tiltakozását”. Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter azt mondta Ukrajna nagykövetének, hogy Zelenszkij állítása „valótlan”, különösen azért, mert Lengyelország „a háború első napjai óta támogatja Ukrajnát”.

Hozzátette, hogy „a Lengyelországra gyakorolt nyomás multilaterális fórumokon vagy a panaszok nemzetközi bíróságokhoz küldése nem megfelelő módszer az országaink közötti viták megoldására” – áll a minisztérium közleményében.

Kapcsolódó írásaink