Külföld

Horváth József: Ukrajnának nem fenyegetnie kellene a támogatóit, hanem megköszönnie a támogatást

A szakértő szerint Magyarország olyan humanitárius segélyfolyamatot hajt folyamatosan végre, amire a magyar történelemben még eddig nem volt példa

Novák Katalin köztársasági elnöknek az ENSZ Közgyűlés 78. ülésszakán elhangzott keddi felszólalásáról, a humanitárius segélyről, Zelenszkijről és beszédéről volt alkalmunk beszélgetni Horváth József, biztonságpolitikai szakértővel.

Horváth József: Ukrajnának nem fenyegetnie kellene a támogatóit, hanem megköszönnie a támogatást
Horváth József
Fotó: MH/Purger Tamás

Ahogy arról a Magyar Hírlap beszámolt, a köztársasági elnök keddi beszédében arról is szólt, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziója hatalmas szenvedést és pusztítást okozva romba döntötte Európa addig békés életét. Magyarország az áldozatok mellett és a további eszkaláció ellen van, ezért is nyújt méretén és erején felül humanitárius segítséget Ukrajnának és a háború elől menekülőknek.

Horváth József ennek kapcsán kifejtette, hogy egyértelműen a kárpátaljai magyarság jogai, a magyarság az áldozatai ennek a háborúnak. A 150 ezres kárpátaljai magyar kisebbség jogai, hogy hogyan sérülnek és annak a helyreállítása, nemcsak szavak szintjén, hanem a gyakorlatban is mérhetetlenül fontosak. Ez azért lényeges, mert az orosz–ukrán háborúban nemcsak a kárpátaljai magyar kisebbség, hanem több, más kisebbség jogai is alapvetően sérültek, köztük az oroszoké is.

Hozzátette, tehát, ebből a szempontból az ukrán belpolitikának is újra kellene gondolnia, hogy milyen Ukrajnát képzelnek el a jövőben, és ez az Ukrajna hogy viszonyul a saját belső őshonos nemzeti kisebbségeihez. Mert amíg nem jut el az ukrán politikai elit oda, hogy egy nemzetépítést nem csak kizárólagossággal és a többi nemzeti és nemzetiség rovására lehet végrehajtani, addig ez az elit rossz úton jár. Ezt a leckét, amiért hihetetlen nagy árat fizetnek ember- és anyagi áldozatokban, az ukrán politikai elitnek meg kell tanulnia, és ebből jó válaszokat kell megtanulnia, illetve tennie.

Arra kérdésünkre, miszerint Zelenszkij bevethet-e atomot a háborúban, a biztonságpolitikai szakértő elmondta, tekintettel arra, hogy Ukrajna rendelkezik atomerőművekkel, de hogy atombombát készítsenek vagy mástól kölcsönkapjanak, annak minimális az esélye. De az ukránok akár egy fronthelyzet rosszabbá válásának esetén már többször is jelezték, hogy piszkos bombát bevetnének, ami arról szól, hogy egy normál robbanószerkezettel összekötve sugárzó anyagot dobnának le. Erre van reális esély, és megvan a képességük is.

Ezt a fenyegetést már többször megtették az ukránok, ettől úgy kell óvakodni, mint ördög a tömjéntől, mert ez néhány száz kilométerre az uniós országok, mint Románia, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária határait is elérné, ami beláthatatlan következményekkel járna a lakók és a természet részére is. Ezt minden eszközzel el kell kerülni – nyomatékosította Horváth József.

Arról, hogy Oroszország bevetheti-e az atomot, kifejtette, hogy szerinte nekik nem érdekük, és katonailag sincs rá indokuk, hogy egy ilyen kétségbeesett, drasztikus lépésre szánják el magukat.

Kiemelte, a fronton nem olyan a helyzet, és egyébként nyilvánvaló, hogy egy ilyen lépéssel az orosz vezetés és Oroszország tulajdonképpen kiírná magát nemcsak a nyugati országok előtt a diplomácia színpadáról, hanem a jelenleg meglévő támogatói körében is.

Mint ismeretes, Zelenszkij beszédében megjegyezte, hogy még a szövetségeseik között is vannak, akik keresztbe tesznek, amellyel Magyarországra is utalt.

Horváth József szerint Ukrajnának nem fenyegetnie kellene a támogatóit, hanem megköszönnie a támogatást, hiszen Magyarország lehet, hogy fegyvert nem küld, de ugyanakkor olyan humanitárius segélyfolyamatot hajt végre, amire a magyar történelemben még eddig nem volt példa. Továbbá a Magyarországra érkező ukrán menekültek ellátását maximálisan biztosítja. Harmadrészt pedig, Ukrajna Magyarországon keresztül jut olyan fontos árukhoz, alapanyagokhoz, nyersanyagokhoz, amelyek a háborúban álló ukrán állam számára létfontosságúak. Ezt nem kellene nekik elfelejteni – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink