Külföld

Holland király: Európának csökkentenie kell a függőségét más országoktól

Hollandia erős és virágzó nemzet, azonban továbbra is dolgozni kell az esélyegyenlőség elérése érdekében, a társadalmi-gazdasági biztonság fenntartásáért

Európának csökkentenie kell az Oroszországtól, Kínától és más országoktól való függőségét, ez ugyanúgy biztonsági, mint gazdasági kérdés – jelentette ki Vilmos Sándor holland király kedden az új parlamenti ülésszak megnyitása alkalmából Hágában elmondott trónbeszédében.

Holland király: Európának csökkentenie kell a függőségét más országoktól
Vilmos Sándor holland király
Fotó: AFP

A holland király kijelentette, hogy a holland kormány ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja Ukrajnát, az Európai Uniót és a NATO-szövetségeseket az ukrajnai háborúban, de hangsúlyozta, hogy szükség van arra is, hogy az EU erős és független legyen, és küzdjön a „növekvő fenyegetések és a hatalmi politika„ ellen, fenntartva a kapcsolatokat” a hasonlóan gondolkodó partnerekkel, például az Egyesült Államokkal.

A király saját országával kapcsolatban elmondta: Hollandia erős és virágzó nemzet, azonban továbbra is dolgozni kell az esélyegyenlőség elérése érdekében, a társadalmi-gazdasági biztonság fenntartásáért.

Hollandiában nem minden gyermeknek adatik meg ugyanaz a lehetőség a jövőre nézve. Országunkban nem mindenki érzi úgy, hogy látják és meghallgatják, társadalmunkban pedig még mindig létezik diszkrimináció és faji kirekesztés – mutatott rá.

Hozzátette, hogy Hollandia nemrégiben bocsánatot kért a rabszolgaságban játszott szerepében, de felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is prioritásként kell kezelnie a sötét történelmi múlt feldolgozását.

Vilmos Sándor felhívta a figyelmet arra: a holland kormánynak ügyvivői státusza ellenére továbbra is fontos döntéseket kell hoznia a migrációval és a migránsok integrációjával kapcsolatban, és elegendő férőhelyet kell létrehozni a menedékkérők számára.

Hangsúlyozta azt is, hogy erőteljes klímapolitikára van szükség az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok megelőzése érdekében. Mint mondta, ez ösztönzi a vezetést, hogy támogatásokat ajánljon fel az embereknek és a vállalkozásoknak fenntarthatóbbá tételére.
Egyértelmű, hogy a nitrogénkibocsátással és a környezetvédelemmel foglalkozó szakpolitikákat a mezőgazdasági szektor jövőbeli érdekeire való tekintettel kell kidolgozni. A kormány tovább dolgozik a nitrogénkibocsátás kérdésének megoldásán, ha ezt elmulasztja, a probléma csak súlyosbodni fog – jelentette ki.

A király beszédében bejelentette, hogy a holland kabinet mintegy kétmilliárd eurót fektet be a vásárlóerő-szabályozásba: emelik a lakhatási támogatást a legalacsonyabb jövedelmű családok vásárlóerejének megőrzése érdekében, és több forrás jut majd a gyermekszegénység elleni küzdelemre is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom