Külföld

Újabb dróndarabok estek román területre

Újabb, dróndaraboknak tűnő tárgyak estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért éjszakai légitámadások alkalmával, a Tulcea megyei Nufarul és Victoria község közötti térségben – közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

Újabb dróndarabok estek román területre
A lezuhant drónok olyanok, mint amilyeneket az orosz hadsereg használ (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Noel Celis

A több ezer négyzetméteres területen, egy dombon szétszóródott törmeléket egy katonai helikopter pilótái találták meg, akik a 112-es segélyhívóra érkezett lakossági bejelentések nyomán kutatták át a térséget.

Míg a múlt héten a román területen becsapódott drónok - amelyek a minisztérium szerint „olyanok, mint amilyeneket az orosz hadsereg használ” - a határ közvetlen közelében értek földet, szerdán a megyeszékhely Tulcea városától alig 8, az ukrán-román határtól pedig 14 kilométernyire találtak dróndarabokat.

A tárca azt is közölte, hogy az ukrán Reni és Izmajil kikötővárosok elleni újabb orosz dróntámadás idején első ízben küldtek dróntámadások veszélyére figyelmeztető Ro-Alert üzeneteket nyolc határhoz közeli település lakosainak mobiltelefonjára.

„Tárgyak zuhanhatnak le a légtérből. Őrizzék meg hidegvérüket! Keressenek menedéket pincékben vagy polgári védelmi óvóhelyeken. Óvóhely hiányában maradjanak bent a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam: 90 perc” - idézte az éjfél után kiküldött Ro-Alert üzenet szövegét az Agerpres hírügynökség.

Az éjszaka kiküldött figyelmeztetés nem terjedt ki azokra a településekre, amelyek közelében az újabb drón becsapódott.

Az ukrán Izmajil kikötővel szemközt található Plauru faluban, amelynek a területén múlt héten találtak dróndarabokat, a román hadsereg kedden megkezdte két légvédelmi óvóhely építését a polgári lakosság számára.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán, még a védelmi minisztérium bejelentése előtt a múlt heti incidenseket kommentálva újságíróknak azt mondta: a helyzet a hatóságok ellenőrzése alatt áll, természetes, hogy óvintézkedéseket hoznak, de nincs ok pánikra.

„Nyugtassuk meg a lakosságot, mert különben mindannyian megőrülünk! Senki sem támadott meg, és nem támad minket. Lepattant néhány alkatrész egy drónról, amelyet az ukrán hadsereg lőtt le. Nem volt benne robbanóanyag, nem történt kár” - idézte az Agerpres a román kormányfőt.

Arra az újságírói felvetésre, hogy egyes információk szerint az első, Plauruban lezuhant drón amerikai lett volna, Ciolacu hangsúlyozta, hogy egy orosz drón maradványáról van szó.

„Hivatalos információink vannak - mind a védelmi minisztériumtól, mind a NATO-tól -, hogy egy orosz drón maradványa volt, robbanóanyag nélkül” - mondta a román kormányfő a múlt heti esetről.

Kapcsolódó írásaink