Külföld

Kazahsztánban népszavazást tartanak az első atomerőmű megépítéséről

Kazahsztánban népszavazáson döntenek arról, hogy megépítsék-e a közép-ázsiai ország első atomerőművét – jelentette be Kaszim-Zsomart Tokajev elnök pénteken, hozzátéve, hogy a referendum napját még nem tűzte ki.

Kazahsztánban népszavazást tartanak az első atomerőmű megépítéséről
A döntést Kaszim-Zsomart Tokajev, Kazahsztán elnöke jelentette be
Fotó: AFP/Sputnik/Ekaterina Shtukina

A kazah kormány 2018-ban foglalkozott először az atomerőmű építésének gondolatával az energiahiány fedezésének céljából. 2021-ben Tokajev az atomerőmű építése mellett foglalt állást a nemzet helyzetéről szóló beszédében.

2022-ben a nukleáris ipar fejlesztésével foglalkozó tárcaközi bizottság a délkeleti Almati régiót javasolta az atomerőmű helyszínénül. Kazahsztán jelenleg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel együttműködve az erőmű építésére érkezett ajánlatokat, köztük az orosz Roszatomét vizsgálja.

Környezetvédők és civil aktivisták biztonsági aggodalmakra hivatkozva ellenzik a projektet, Kazahsztán ugyanis a szovjet korszakban mintegy 450 alkalommal szolgált atomfegyverek kísérleti tesztjének helyszínéül.

„Kazahsztán egyrészről a világ egyik legnagyobb urántermelője, ezért rendelkeznie kellene saját atomerőművel, másrészről azonban a lakosság és a szakértők az atomerőmű biztonsága körüli aggodalmaikat hangoztatják” – mondta az államfő a népszavazási kezdeményezést indokolva.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom