Külföld

Bővülne az EU: Borrell közölte, hogy 10 új tagot szeretnének, köztük Ukrajnát is

Azt állította, hogy az ukrajnai konfliktus felgyorsította az Európai Unió bővítésének folyamatát

Az EU-nak fel kell készülnie egy új bővítésre, amely 10 új állam felvételét eredményezné, és az előkészületek felgyorsítása érdekében tárgyalnia kell a felvételükre vonatkozó időkeretről – jelentette ki Josep Borrell, az EU főképviselője az uniós külügyminiszterek toledói informális ülése után.

Bővülne az EU: Borrell közölte, hogy 10 új tagot szeretnének, köztük Ukrajnát is
Josep Borell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője
Fotó: DURSUN AYDEMIR / POOL / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Borrell szerint az új EU-tagállamok listájára fel kell venni Ukrajnát és a Nyugat-Balkánt. Azt állította, hogy az ukrajnai konfliktus felgyorsította az Európai Unió bővítésének folyamatát - írta az Oroszhirek.hu.

A tisztviselő felszólított arra, hogy határozzanak meg politikai célokat annak érdekében, hogy új lendületet adjanak ennek a folyamatnak, és felszólította az EU-t, hogy készüljön fel 10 új tagállam felvételére.

Ilyen körülmények között egy bizonyos horizont, egy bizonyos időkeret meghatározása lehetővé teszi az uniós tagállamok és a tagjelöltek számára, hogy erőfeszítéseiket összpontosítsák – mondta Borrell.

Ez az első alkalom, hogy egy ilyen magas szintű brüsszeli tisztviselő közvetlenül javasolta, hogy határozzanak meg egy konkrét időkeretet az új EU-tagállamok felvételére.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink