Külföld

Spiegel: Németország a figyelmeztetések ellenére sem intézkedett az Északi-Áramlat védelméről

Németország nem hozott intézkedéseket az Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetékek védelme érdekében, annak ellenére, hogy a külföldi titkosszolgálatok figyelmeztettek a terrortámadások lehetőségére – derül ki a ZDF tévécsatorna és a Spiegel új jelentéséből, olvasható az oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

Spiegel: Németország a figyelmeztetések ellenére sem intézkedett az Északi-Áramlat védelméről
Gázszivárgás a tenger alatti vezetékből
Fotó: AFP/Svéd parti őrség

Korábban arról számoltak be, hogy a holland katonai hírszerzés olyan információkat kapott, hogy egy Ukrajnához köthető hatfős csoport támadást készít elő a gázvezetékek ellen.

A hollandok továbbították az információt a CIA-nak, míg az amerikaiak a német szövetségi hírszerző szolgálatot (BND) tájékoztatták. A jelentések szerint a támadásra 2022 júniusában kerülhet sor.

„Mivel az informátor által említett időkeret eltelt, és nem történt támadás, Németország nem tett további intézkedéseket a gázvezeték védelmére" – tudta meg a ZDF és a Spiegel.

A robbanások 2022. szeptember 26-án történtek két Európába irányuló orosz gázexportvezetéknél, az Északi Áramlatnál és az Északi Áramlat-2-nél. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázst.

A Nord Stream AG, az Északi Áramlat üzemeltetője arról számolt be, hogy a csővezetékekben keletkezett károk példátlanok, és a javítások idejét nem lehet megbecsülni. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást.

Február 8-án Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró közzétette nyomozását, amelyben egy forrásra hivatkozva azt állította, hogy az orosz gázvezetékek alatt robbanószerkezeteket helyeztek el 2022 júniusában a Baltops gyakorlat leple alatt az amerikai haditengerészet búvárai norvég szakemberek támogatásával. Hersh szerint a műveletről szóló döntést Joe Biden amerikai elnök hozta meg kilenc hónapos, nemzetbiztonsági kérdésekben érintett kormányzati tisztviselőkkel folytatott megbeszélések után.

Kapcsolódó írásaink