Külföld

Rosszul osztja el az erőforrásait az ukrán haderő – állítják amerikai elemzések

A tisztviselők szerint csak a taktika megváltoztatásával és egy drámai lépéssel már megváltozhat az ellentámadás tempója

Az ellentámadás fő célja az orosz utánpótlási vonalak felszámolása Dél-Ukrajnában az Oroszország és a megszállt Krím félsziget közötti, úgynevezett szárazföldi híd elvágásával, de ahelyett, hogy erre összpontosítottak volna, az ukrán parancsnokok nagyjából egyenlő arányban osztották el a csapatokat és a muníciót a keleti és a déli területek között – vélik amerikai tisztviselők – írta meg a Magyar Nemzet.

Rosszul osztja el az erőforrásait az ukrán haderő – állítják amerikai elemzések
Ukrán katonák Kupjanszk térségében
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Jose Colon

Ennek eredményeként több ukrán erő tartózkodik Bahmut és más keleti városok közelében, mint a déli Melitopol és Bergyanszk közelében, amelyek stratégiai szempontból sokkal jelentősebb frontszakaszok a tisztviselők szerint.

Az amerikaiak azt tanácsolták Kijevnek, hogy koncentráljanak a Melitopol felé vezető frontra, amely Ukrajna legfőbb prioritása. A tisztviselők szerint csak a taktika megváltoztatásával és egy drámai lépéssel már megváltozhat az ellentámadás tempója.

Objektum doboz

Egy másik, a nevét szintén elhallgató amerikai tisztviselő szerint az ukránok túlságosan szétszóródtak, pedig egy helyen kellene megszilárdítaniuk a harci erejüket.

Szintén erre a megállapításra jutott Mark Milley tábornok, aki augusztus 10-én a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökeinek találkozóján arra szólította fel Ukrajna legmagasabb rangú katonai parancsnokát, Valerij Zaluzsnij tábornokot, hogy egyetlen fő frontszakaszra összpontosítson.

Amerikai hivatalnokok szerint ugyanakkor vannak arra utaló jelek, hogy Ukrajna megkezdte a tapasztaltabb harci erők egy részének átcsoportosítását keletről délre. De még a legtapasztaltabb egységeket is többször újraszervezték, miután súlyos veszteségeket szenvedtek. Ezek az egységek a rangidős parancsnokok egyre szűkülő csoportjára támaszkodnak.

Ukrajna az elmúlt napokban behatolt az orosz védelem legalább egy rétegébe délen, és növeli a nyomást, egyes elemzők szerint azonban az előrelépés túl kevés és túl kései lehet. A harcok többnyire sík, kíméletlen terepen zajlanak, amely a védőknek kedvez. Az oroszok olyan rejtett állásokból harcolnak, amelyeket az ukrán katonák gyakran csak akkor látnak, amikor már egy méterre vannak tőlük. Órákkal azután, hogy az ukránok megtisztítottak egy aknamezőt, az oroszok néha újabb rakétát lőnek ki, amely több aknát szór szét ugyanarra a helyre.

Az amerikai tisztviselők szerint Ukrajnát nemcsak az oroszok, hanem az idő is szorongatja, ugyanis mindössze hat hét áll rendelkezésükre, mielőtt az esős időjárás miatt szüneteltetni kellene az ellentámadást.

Az időjárásváltozások ugyanakkor nem fogják leállítani a harcokat, de ha Ukrajna a következő hetekben sikeresen áttöri az orosz vonalakat, a sár megnehezítheti, hogy a csapatok rövid idő alatt nagyobb területeket foglaljanak el.

Egyes elemzők szerint azonban az időjárásnál is súlyosabb tényező, hogy az ukrán fő támadóerők szeptember közepére-végére kifogyhatnak a lendületből. Körülbelül egy hónappal ezelőtt Ukrajna egy második hullámnyi csapatot vezényelt a frontokra, hogy felváltsa a kezdeti erőket, amelyeknek nem sikerült áttörniük az orosz védelmet.

Kapcsolódó írásaink