Külföld

Eltévedt egy orosz katonai helikopter, de annyira, hogy a végén az ukránoknál szállt le

Egy egészen bagatell hiba történt

Egy, az orosz légierővel közeli kapcsolatban álló Telegram-csatorna számolt be arról, hogy a pár hete eltűnt orosz Mi–8-as helikopter előkerült, legalábbis új információk jelentek meg a sorsáról – írta meg a Mandiner.

Eltévedt egy orosz katonai helikopter, de annyira, hogy a végén az ukránoknál szállt le
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az információik szerint a legénység egy apró hiba folytán elvesztette a tájékozódási képességét, s véletlenül átrepült Ukrajna fölé, ahol aztán leszálltak az első reptéren, amely történetesen a poltavai ukrán repülőtér volt.

Az információk szerint a navigáció csütörtököt mondott, bár egyes elméletek szerint az ukránok adtak meg hamis koordinátákat a rádión keresztül. Miután rájöttek, hogy hol szálltak le, megkíséreltek felszállni, de belelőttek a helikopterbe.

Az oroszok megjegyezték, hogy az ukránok valószínűleg színesebb történetet fognak majd előadni. Nem sokkal később meg is jelent az ukrán verzió. Szerintük az ukrán hírszerzés átcsábított egy Mi–8-as pilótát, s meggyőzték, hogy repüljön Ukrajnába, és tegye le a fegyvert.

A helikopter pedig szerintük épp Szu–27 és Szu–30-as vadászbombázók alkatrészeit szállította, amely alkatrészek a helikopterrel együtt az ukránok zsákmánya lett.

A helikopter személyzetének két tagja meghalt, a pilóta elvileg Ukrajnában maradhatott.

Kapcsolódó írásaink