Külföld

Zelenszkij visszautasította a nyugati bírálatokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök visszautasította azokat a nyugati bírálatokat, hogy az ukrán ellentámadás azért halad olyan lassan, mert nem elegendő erőt vetnek be az adott frontszakaszon.

Zelenszkij visszautasította a nyugati bírálatokat
Volodimir Zelenszkij
Fotó: NURPHOTO VIA AFP / NURPHOTO / BEATA ZAWRZEL

„Tudja-e bármelyik szakértő, hogy hány ember, hány megszálló van keleten? Körülbelül 200 ezer!” - mondta Zelenszkij szerdán kijevi sajtótájékoztatóján, a The New York Times egyik jelentésére reagálva.

Az amerikai lap helyi katonai tisztségviselőkre és más nyugati hivatalos személyekre hivatkozva azt írta, hogy Kijev túl kevés egységet összpontosít Ukrajna déli részén. Ezért akadozik a remélt előrenyomulás az Azovi-tenger felé - mondták, azt tanácsolva Kijevnek, hogy változtasson taktikát.

Az ukrán vezető szerint az orosz hadsereg csak arra vár, hogy Ukrajna elhanyagolja a front egyes szakaszainak védelmét, hogy azonnal előrenyomulhasson keleten.

„Nem fogjuk feladni Harkivot, a Donbászt, Pavlohradot vagy Dnyiprót!” - hangoztatta az ukrán elnök.

A jelenlegi front Ukrajna keleti és déli részén mintegy 800 kilométer hosszú. Emellett az ukrán hadseregnek az Oroszországgal közös határ más szakaszait is meg kell védenie, például Harkivnál és a Szumi területnél, és őriznie kell a Fehéroroszországgal közös hosszú határt.

Kapcsolódó írásaink