Külföld

Szlovák lap: Magyarország felkészült az Ukrajnából érkező orosz gáz elapadására

A Hlavné Správy szlovák lap cikkében arról ír, előfordulhat, hogy a jövő évtől megszűnik az orosz gáz szállítása Ukrajnán keresztül, mivel a két ország között 2024 végén lejár az erről szóló szerződés, és kicsi az esélye, hogy megújítsák – számolt be a Mandiner.

Szlovák lap: Magyarország felkészült az Ukrajnából érkező orosz gáz elapadására
Fotó: AFP/Stefan Sauer

Ezt igazolja az ukrán energetikai miniszter kijelentése, aki a Financial Timesnak nemrég azt nyilatkozta, nem lát módot rá, hogy a problémára kétoldalú tárgyalásokon sikerül megoldást találni – írják.

A lap szerint az Ukrajnából érkező gáz hiánya súlyos problémákat okozna Magyarországon, Ausztriában és Szlovákiában is. Utóbbi gázellátásának 95 százalékát jelenleg az ukrajnai vonalon kapja.

A cikk szerzője szerint a szlovák gazdaság komolyan ráfizethet, ha az orosz gáz tranzitja leáll. Magyarország ugyanakkor nem vár a csodára, mivel Szijjártó Péter külügyminiszter gondoskodott róla, hogy országa és annak lakói Szerbián keresztül hozzájussanak az olcsó orosz földgázhoz, ami az ukrán útvonal kiesése esetén is fedezi Magyarország teljes szükségletét.

A szlovák lap értékelése szerint megint kiderült, hogy míg Magyarországnak van terve, Szlovákiának, azon kívül, hogy a demokráciáról papol és kioktatja Magyarországot a korrupcióról, nulla.

Kapcsolódó írásaink