Gazdaság

A magyar gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb Európában

A magyar gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb Európában - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán szerdán.

A magyar gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb Európában
A magyar gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb Európában (Képünk illusztráció)
Fotó: MH archív / Hegedűs Róbert

Az európai gáztárolók szövetsége (GIE) friss jelentése szerint a föld alatti tárolók átlagos töltöttsége elérte a 80 százalékot. Magyarországon az április óta folyamatos betárolás nyomán e mutató 71 százalékon alakul - ismertették, hozzátéve, hogy a kimagasló kapacitású hazai infrastruktúra miatt a fogyasztásarányos töltöttség összevetése hitelesebb képet ad a valós helyzetről.

A 44 százalékos magyar adat a lett, osztrák és szlovák mutató után a negyedik legmagasabb érték a kontinensen, jócskán felülmúlja a 24 százalékos uniós átlagot.

A magyarországi tárolókban 4,5 milliárd köbméter földgáz áll már jelenleg is rendelkezésre - írták.

A teljes készlet nemcsak a lakossági fogyasztás tavalyi, szerényebb szintjét (3,4 milliárd köbméter), hanem a háztartások által az energiaválság előtti évben, 2021-ben felhasznált mennyiséget (3,9 milliárd köbméter) is jelentősen meghaladja. A kormány döntése alapján ezen belül 1,9 milliárd köbméter védett állami gáztartalék szolgálja a magyar családok biztonságos ellátását - fogalmazott az EM.

Kapcsolódó írásaink