Külföld

Felmérés: a németek 70 százaléka elégedetlen Olaf Scholz kancellárral

A német választók több mint kétharmada elégedetlen Olaf Scholz kancellárral – derül ki az INSA felméréséből, amelyet a Bild napilap megbízásából készítettek, olvasható az oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

Felmérés: a németek 70 százaléka elégedetlen Olaf Scholz kancellárral
Olaf Scholz német kancellár
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Monika Skolimowska

Egyre többen elégedetlenek Scholz úgynevezett „közlekedési lámpa” koalíciójával, amely az SPD-ből, a Zöldekből és a Szabad Demokratákból (FDP) áll, és mindhárom párt népszerűsége 18 hónapnyi hivatalban töltött idő után zuhan.

A Bild által szombaton közzétett felmérés válaszadóinak mindössze 15 százaléka mondta azt, hogy a közlekedési lámpakoalíció jó munkát végez, míg mintegy a felük szerint a CDU/CSU és az SPD korábbi nagykoalíciója jobban teljesített.

A válaszadók csaknem kétharmada (64 százalék) szerint Németországnak „hasznára válna” egy kormányváltás, míg kevesebb mint minden negyedik (22 százalék) inkább megtartaná a jelenlegi koalíciót.

A megkérdezettek mintegy 70 százaléka (az augusztus 17–18-án megkérdezett 1004 főből) elégedetlen scholz személyével.

A Forsa Intézet múlt heti felmérése, amelyet az ország legnagyobb közalkalmazotti szakszervezete rendelt meg, azt is kimutatta, hogy Németországban rekordalacsony szintre esett a kormány iránti bizalom, és a lakosság nagy része úgy véli, hogy a hivatalnokok képtelenek ellátni a munkájukat.

Egy másik felmérés – amelyet a német ARD közszolgálati műsorszolgáltató rendelt meg augusztus elején – azt mutatja, hogy a német kormány közvélemény általi elismertsége 21 százalékra esett vissza a 2020-as 60 százalékról.

Kapcsolódó írásaink