Külföld

Juntavezér: Három éven belül vissza lehet térni a polgári kormányzáshoz

Három éven belül vissza lehet térni a polgári kormányzáshoz Nigerben – mondta Abdourahamane Tiani, a hatalmat magához ragadó junta vezetője szombati tévébeszédében.

Juntavezér: Három éven belül vissza lehet térni a polgári kormányzáshoz
Tiani tévébeszédében a nyugat-afrikai gazdasági szervezet által a puccsot követően bevezetett „illegális és embertelen” szankciókat is ostorozta
Fotó: AFP/ORTN/Télé Sahel

Tiani egyúttal bejelentette: harmincnapos nemzeti párbeszédbe kezdenek, hogy konkrét javaslatokat dolgozzanak ki az átmeneti időszak menetrendjének meghatározása érdekében. A tábornok leszögezte: a juntának nem célja, hogy megtartsa a hatalmat.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) küldöttségével zajlott egyeztetést követően a juntavezér elmondta: meggyőződése, hogy együttműködéssel sikerülhet mindenki számára kedvező kiutat találni a válságból. Ugyanakkor heves ellenállást helyezett kilátásba arra az esetre, ha megtámadnák a juntát. Az ECOWAS korábban jelezte, hogy kész erőt alkalmazni a nigeri alkotmányos rend helyreállítása érdekében.

Tiani tizenkét perces tévébeszédében a nyugat-afrikai gazdasági szervezet által a puccsot követően bevezetett „illegális és embertelen” szankciókat is ostorozta.

Kapcsolódó írásaink