Külföld

Vučić: Szerbiát megpróbálják elszigetelni az Oroszországgal fenntartott kapcsolatai miatt

Felhívta a figyelmet a nyugati médiában az elmúlt napokban megjelent, kritikus publikációkra

Aleksandar Vučić szerb elnök az RTS-nek nyilatkozva elmondta, hogy az országra gyakorolt külpolitikai nyomás erősödésére számít, és arra, hogy Belgrádot megpróbálják elszigetelni a nemzetközi színtéren – írta meg az Oroszhirek.hu.

Vučić: Szerbiát megpróbálják elszigetelni az Oroszországgal fenntartott kapcsolatai miatt
Aleksandar Vučić
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Sasa Dordevic

Felhívta a figyelmet a nyugati médiában az elmúlt napokban megjelent, kritikus publikációkra.

„Mi történt ebben az öt napban, mit tettünk? Semmit. Látják, hogy szervezett kampányról beszélünk, felkészülve arra, ami a jövő héten fog történni. Az eddigi legnagyobb nyomást várom, hogy szankciókat vezessünk be Oroszországgal szemben” – mondta a szerb államfő.

Véleménye szerint augusztus végén és szeptemberben eszkalálódni fog a helyzet, de Belgrád megpróbálja majd fenntartani a pozícióját.

„Hogy sikerül-e vagy sem, majd meglátjuk, a politikában elveknek kell lenniük. És ha nem tudod tiszteletben tartani őket, akkor őszintén meg kell mondanod az embereknek: nem azért nem tartjuk tiszteletben őket, mert nem léteznek, hanem mert nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy tiszteletben tartsuk őket” – véli Vučić.

Megjegyezte azt is, hogy számít a szerb vezetés külpolitikai elszigetelődési kísérletére, amelyről már tíz éve beszél.

„Szerbia soha nem lesz elszigetelve. Nem lehet elszigetelni, komoly és észszerű politikát folytatunk, de a helyzet nem könnyű” – tette hozzá Vučić, aki felszólította polgártársait, hogy „ne álljanak sem az Egyesült Államok, sem Oroszország oldalára, hanem Szerbia oldalára”.

A szerb elnök szerint mára mindenki számára világossá vált, hogy Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot a csatatéren, ezért fontos, hogy a Nyugat megerősítse a közös, oroszellenes frontot.

„Ezért a lehető legnagyobb lesz a nyomás Szerbiára, és nem érdekli őket, hogy még mindig sokkal nagyobb a kereskedelmi forgalmuk Oroszországgal, mint Szerbiának, és hogy sokkal jobban együttműködnek Oroszországgal, mint Szerbia, és hogy azt hazudták, (…) hogy mi szállítunk oda fegyvereket” – zárta a beszélgetést a szerb elnök.

A nyugati politikusok folyamatosan azt hangoztatják, hogy Ukrajnának a harctéren kell legyőznie Oroszországot, és fokozzák a fegyverszállításokat és a katonai felszereléseket. A Kreml többször is kijelentette, hogy a katonai támogatások alapvetően nem oldanak meg semmit, csak meghosszabbítják az ukrán nép szenvedését.

Kapcsolódó írásaink