Külföld

Tajani: A Nyugat súlyos hibát követett el Kadhafi megölésével

A líbiai vezető halála után a terrorizmus is újjáéledt Észak-Afrikában, mutatott rá az olasz külügyér

A nyugati hatalmak súlyos hibát követtek el azzal, hogy segítettek Muammar Kadhafi líbiai vezető elűzésében a 2011-es rendszerváltási hadműveletük során – mondta Olaszország vezető diplomatája, aki elismerte, hogy Kadhafi halála évekig tartó káoszt és konfliktust szabadított el az afrikai országban - írta meg az oroszhirek.hu.

Tajani: A Nyugat súlyos hibát követett el Kadhafi megölésével
Antonio Tajani, az Európai Néppárt alelnöke
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes szerdán egy Toszkánában tartott rendezvényen beszélt a Líbiában Kadhafi megbuktatása és meggyilkolása óta tartó gondokról.

Nagyon súlyos hiba volt hagyni, hogy Kadhafit megöljék. Lehet, hogy nem ő volt a demokrácia bajnoka, de miután végeztek vele, politikai instabilitás érkezett Líbiába és Afrikába – mondta. A tisztviselő megjegyezte, hogy Róma betartotta a vezetővel kötött megállapodást, amely „megakadályozta a migrációs áramlásokat, és a helyzet sokkal stabilabbá vált”.

Kadhafit a nyugati erők által támogatott lázadó harcosok brutálisan kivégezték a NATO bombázási hadjárata közben, amelyet a 2011-es líbiai polgárháború idején a „repüléstilalmi övezet” bevezetésének ürügyén hajtottak végre. Bár Washington és szövetségesei a missziót „humanitárius erőfeszítésként” jellemezték, hogy véget vessenek a kormány civilek elleni támadásainak, a brit alsóház által később lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy „a civileket fenyegető veszélyt túlbecsülték”, és hogy a nyugati hatalmak figyelmen kívül hagyták a Kadhafi-ellenes harcosok között lévő „jelentős iszlamista elemet”.

A nyugati rendszerváltási művelet után Líbia több egymással versengő kormány között oszlott meg, amelyek mindegyike igényt tartott a legitim hatalomra. A frakciók az azóta eltelt években is folytatták a harcot, és végül két táborba tömörültek, az ENSZ által támogatott Nemzeti Megegyezés Kormánya, valamint a Khalifa Haftar tábornokhoz és a líbiai képviselőházhoz hű erők vezetéséhez.

Kadhafi halála után a terrorizmus is újjáéledt Észak-Afrikában, az Iszlám Állam (ISIS) és az al-Kaidához kötődő csoportok Líbiában és azon kívül is erődítményeket hoztak létre. Az amerikai Békeintézet szerint 2014 júliusára a becslések szerint 1600 militáns csoportosulás volt aktív az országban, ami jelentős növekedés a 2011-ben mért 300-hoz képest.

Bár a két szembenálló kormány az elmúlt években patthelyzetbe került, Líbiában továbbra is rendszeresen előfordulnak erőszakos cselekmények, a rivális fegyveres csoportok közötti összecsapásokban a hét elején 27-en haltak meg és több mint 100-an megsebesültek. Az ENSZ korábbi nyilatkozatait megismételve aggodalmának adott hangot a líbiai „biztonsági incidensek és fejlemények” miatt, Washington pedig de-eszkalációra szólított fel, hogy „fenntartsák a stabilitás felé vezető líbiai eredményeket”.

Kapcsolódó írásaink