Külföld

Bangladesi miniszterelnök: Az Egyesült Államok az Indiai-óceán ellenőrzésére törekszik

Washington szankciókkal sújtotta a bangladesi rendőrség készenléti alakulatának tagjait az emberi jogok súlyos megsértése címén

Az Egyesült Államok Banglades destabilizálására törekszik, hogy kiterjeszthesse ellenőrzését a Bengáli-öbölre és az Indiai-óceánra – jelentette ki csütörtökön a dél-ázsiai ország miniszterelnöke.

Bangladesi miniszterelnök: Az Egyesült Államok az Indiai-óceán ellenőrzésére törekszik
Július végén Dakkában tüntetéseket rendeztek az ellenzéki bangladesi nacionalista párt hívei
Fotó: AFP/Munir Uz Zaman

„Banglades az Egyesült Államok nyomása alatt áll »szabad és tisztességes választások« megtartása és »az emberi jogok tiszteletben tartása« végett. De a választások és a demokrácia nem célja Amerikának Bangladesben. A választásokat és a demokráciát ürügyként használja. Meg akarja szerezni az ellenőrzést az Indiai-óceán és a Bengáli-öböl felett” – hangsúlyozta Haszina Vazed, akit a Bdnews24.com helyi hírportál idézett.

Felidézte, hogy az Egyesült Államok menedéket nyújtott Rasíd Csoudhurinak, aki 1975 augusztusában meggyilkolta az ő apját, az országalapító elnököt, Mudzsibur Rahmánt. „Hogy képes egy gyilkosokat bújtató ország emberi jogokról, választásokról és átláthatóságról beszélni?” – kérdezte a bangladesi kormányfő.

Nem sokkal korábban az amerikai külügyminisztérium azzal fenyegetőzött, hogy nem ad vízumot „a demokratikus folyamatokat aláásó” bangladesi politikusoknak. Washington egyúttal szankciókkal sújtotta a bangladesi rendőrség készenléti alakulatának tagjait az emberi jogok súlyos megsértése címén.

Július végén Dakkában tüntetéseket rendeztek az ellenzéki bangladesi nacionalista párt hívei a 2009 óta hatalmon lévő Vazed távozását és egy ügyvivő kormány megalakítását követelve a 2024 januárjában esedékes választásokig, és ezek a demonstrációk zavargásokba torkolltak. Az aktivisták a demokratikus szabadságjogok elnyomásával vádolták meg a miniszterelnököt. A biztonsági erőkkel történt összetűzésekben többtucatnyi rendőr megsebesült, és előállították az ellenzéki párt kilencven támogatóját.

Kapcsolódó írásaink