Külföld

A háború kezdetén külföldre menekült ukránok közül több millióan nem tértek haza

Az ukránok 2022 második felében kezdtek a legaktívabban hazatérni

Az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta külföldre távozott ukránok közül 2,4 millió nem tért haza – közölte csütörtökön az Rbc.ua hírportál az Állami Határőrszolgálat által közzétett adatokra hivatkozva, amelyről a Karpatalja.info is írt.

A  háború kezdetén külföldre menekült ukránok közül több millióan nem tértek haza
Ukrán menekültek
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Artur Widak

A határőrség által augusztus 16-án közzétett adatok szerint 2023-ban többszörösével csökkent a külföldről vissza nem térő ukránok aránya. Így 2022 első felében 2,6 millió, 2023 első hat hónapjában pedig 230 ezer ilyen állampolgár volt. Ez 11-szer kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Az ukránok 2022 második felében kezdtek a legaktívabban hazatérni. Ekkor 149 ezerrel több állampolgár érkezett Ukrajnába, mint amennyi elhagyta az országot. Idén márciusban és áprilisban az Ukrajnába beutazók száma meghaladta a külföldre távozókét. Májusban azonban ismét kezdett növekedni a külföldre távozók száma, ami egybeesett a nyári vakáció időszakával.

A határőrség jelzése szerint 2023 februárjától egyre több külföldi érkezett Ukrajnába. 2023 első felében 12,2 ezerrel több külföldi állampolgár lépett be Ukrajnába, mint amennyi távozott.

Kapcsolódó írásaink