Külföld

Oktatási szervezetként jegyezték be Belaruszban a Wagner-csoportot

Az ukrán Pravda hírportál szerint a cég tulajdonosaként Maxim Petrov orosz állampolgár van feltüntetve

Az orosz Wagner zsoldoscsoportot „oktatási szervezetként” jegyezték be egy korlátolt felelősségű társaság (kft.) szervezeti jogi formában Belaruszban – hívta fel a figyelmet mások mellett a BBC brit közszolgálati televízió, amiről a Magyar Nemzet is írt.

Oktatási szervezetként jegyezték be Belaruszban a Wagner-csoportot
Egy Wagner-harcos
Fotó: MH/Telegram

A csoport fő tevékenységének az „Egyéb, más csoportokba nem sorolt oktatási tevékenységet” jelölték meg a hivatalos nyilvántartásban.

Az ukrán Pravda hírportál szerint a cég tulajdonosaként Maxim Petrov orosz állampolgár van feltüntetve.

A szerdán megjelent médiajelentések szerint a Wagner új „telephelyét” sem titkolja, és a „céget” oda jegyezték be, ahol műholdképek alapján csapataik állomásoznak.

Sőt, médiabeszámolók szerint a múlt hónapban ugyanarra a címre egy Concord Management and Consulting nevű ingatlancéget is bejegyeztek. Ez vélhetően teljes mértékben egy azonos nevű orosz cég tulajdonában van, amelynek vezérigazgatója a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin.

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, miután a katonai magánhadsereg júniusban sikertelen puccsot hajtott végre az orosz felsővezetés ellen, katonáinak a Kreml engedélyezte, hogy Belaruszba költözzenek, ahol azóta – a lengyel határ közelében – megkezdték a belarusz katonák kiképzését, egy körülbelül ezer zsoldos befogadására alkalmas sátortáborban.

Amint arra a BBC is emlékeztetett, akkor azért Belaruszra – Moszkva legközelebbi szövetségesére – esett a választás, mert a lázadás során Alekszandr Lukasenka belarusz elnök segített közvetíteni a Wagner és az orosz vezetés közötti megállapodásban a zendülés befejezéséről.

A politikus akkor úgy fogalmazott: a Wagnert Belarusz védelmére hívhatják, de addig is szemmel fogja őket tartani.

Kapcsolódó írásaink