Külföld

Visszavonta kijelentését a NATO-tisztviselő, aki szerint Kijevnek területeket kéne feladni

Jenssen arról beszélt, Ukrajna csatlakozhat a NATO-hoz az Oroszország által elfoglalt területekért cserébe

Hibának nevezte és szerdán visszavonta Ukrajnának tett javaslatát Stian Jenssen, Jens Stoltenbeg NATO-főtitkár kabinetfőnöke, miszerint a NATO-tagságért cserébe területeket kellene feladnia, és még bocsánatot is kért az ukrán vezetés részéről nagy felhördülést kiváltó keddi kijelentéséért – számolt be a Karpatalja.in.ua az rbc.ua hírportálra és a VG című norvég kiadványra hivatkozva.

Visszavonta kijelentését a NATO-tisztviselő, aki szerint Kijevnek területeket kéne feladni
Stian Jenssen, a NATO főtitkári hivatalának igazgatója (balra) és Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes a NATO külügyminiszterek informális találkozóján 2022. május 15-én Berlinben
Fotó: XANDER HEINL / PHOTOTHEK / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Mint a magas rangú NATO-tisztviselő magyarázkodásában jelezte: „Az ezzel kapcsolatos nyilatkozatom egy szélesebb körű megbeszélés része volt a lehetséges jövőbeli ukrajnai forgatókönyvekről.” Hozzátette: ezt nem kellett volna elmondania. „Hiba volt” – hangsúlyozta Stian Jenssen, miután letesztelte az ukrán reagálást.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Jenssen kedden kijelentette, hogy Ukrajna csatlakozhat a NATO-hoz az Oroszország által elfoglalt területekért cserébe.

„Úgy gondolom, hogy az egyik megoldás az lehet, hogy Ukrajna lemond az oroszok által megszállt területeiről, és cserébe NATO-tagságot kap” – tapogatózott Stoltenberg kabinetfőnöke.

Elmondta, hogy már folynak a tárgyalások Ukrajna háború utáni státuszáról a szövetség kontextusában. Mindenekelőtt arra van lehetőség, hogy Ukrajna lemondjon területe egy részéről – emelte ki a NATO-titkárságvezető.

Kapcsolódó írásaink