Külföld

NATO: Ukrajna a tagságért cserébe területeket adhatna Oroszországnak

Az észak-atlanti szövetség főtitkárságának vezetője szerint mindenki abban érdekelt, hogy a kelet-európai katonai konfliktus ne ismétlődjön meg – olvasható egy oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

NATO: Ukrajna a tagságért cserébe területeket adhatna Oroszországnak
A NATO központja a tagországok zászlóival (képünk illusztráció)
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

„Szerintem a megoldás az lehet, hogy Ukrajna területeket ad át, és cserébe NATO-tagságot kap” – idézte őt a Verdens Gang című norvég kiadvány.

Jensen hangsúlyozta, hogy mostanra jelentős előrelépés történt Ukrajna jövőbeni tagságának kérdésében. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a területek Oroszországnak történő átengedése lehet az egyik lehetséges út a szemben álló felek közötti kompromisszumhoz.

A kancelláriavezető azt is hozzátette, hogy a NATO-ban már felvetették a területek átengedésének kérdését. Szavai szerint mindenki abban érdekelt, hogy a kelet-európai katonai konfliktus ne ismétlődjön meg.

A július 11–12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozót követően Ukrajna nem kapott meghívást a szövetségbe. Jens Stoltenberg főtitkár ráadásul azt mondta, hogy ez a kérdés elveszíti aktualitását, ha a kijevi rezsimnek nem sikerül megnyernie konfliktust.

A G7-országok nyilatkozatot adtak ki Ukrajna támogatásáról, de az abban említett biztonsági kötelezettségvállalások nem határoznak meg konkrét időkeretet a végrehajtásra. Mint az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta, a NATO végleg visszatért a hidegháborús sémákhoz, és Kijevnek a szövetség által kirobbantott hibridháborúban a fő fogyóeszköz szerepét kell játszania.

Kapcsolódó írásaink