Külföld

Újabb fontos szövetségesnek van elege Ukrajnából

Egyre több ukrán menekült választja az alvilági életet csehországi tartózkodása folyamán

Egyre több nőt erőszakolnak meg Csehországban az ukrajnai menekültek, a cseh kormány azonban az erőszakolók pártját fogva hallgat, erről ír a Pravda alapján az Origo.

Újabb fontos szövetségesnek van elege Ukrajnából
Jana Cernochová
Fotó: AFP/Milan Kammermayer

Óriási botrány robbant ki Csehországban, miután kiderült, hogy ukránok fiatalok nőket megerőszakoltak.

A cseh média információi nyomán írta meg a Pravda, hogy a támadások Pilsenben és Prágában történtek. A rendőrség nem hajlandó felfedni a gyanúsítottak nemzetiségét, de Roman Zarzycky pilseni polgármester tudni véli és a Krimi-Plzennek megerősítette, hogy ukrán állampolgárok követték el a bűncselekményeket. A 2004-es születésű, 18 éves ukrán Viktor Veszelszkijt Pilsenben tartóztatták le, egy ideje már Csehországban él és büntetett előéletű.

Egy parkban megerőszakolt egy 15 éves lányt, vágott sebeket ejtett rajta, benzinnel leöntötte, műanyag zacskóba csomagolta, egy szakadékba dobta, majd a helyszínről távozott. A lány ugyanakkor túlélte a támadást, igaz csak úgy maradt életben, hogy halottnak tettette magát.

Augusztus 13-án nemi erőszak miatt vádat emeltek egy 16 éves ukrán ellen, aki Prágában megtámadott egy nőt. A rendőrség szerint a férfi megtámadta az áldozatot, és egy buszmegálló mögötti bokorba húzta. Az eset kapcsán valósággal felrobbant a cseh közösségi média, az ukránok deportálását követelik és azt, hogy vigyék őket vissza a háborúba.

Az ukránok védelmének ideje lejárt! (...) Olyanok, mint az állatok! (...) Vigyék vissza őket Ukrajnába, harcoljanak csak Zelenszkij háborújában! – írják dühös kommentelők.

Petr Pavel cseh elnök azonban a támadók oldalára állt és elítélte a szerinte „kollektív bűnösség" alkalmazását.

Elítélem a gyűlölettel, a dühvel és a pánikkeltéssel való visszaélést politikai játszmákban - írta Pavel a közösségi médiában, azonban a támadók kilétét és nemzetiségét gondosan elhallgatta. Ugyanilyen hangvételű közlemények azonban „valamiért" váratnak magukra, ha a fokozatosan intézményesülő russzofób politikáról van szó; emlékezetes, hogy Jana Černochová védelmi miniszter például örömmel fogadta Daria Dugina, Alekszandr Dugin orosz filozófus lányának meggyilkolását.

Vit Rakusan belügyminiszter csak rátett egy lapáttal a közfelháborodásra, miszerint tisztában van az ukránok által elkövetett támadásokkal, azonban szerinte nem érzékelhető a közbiztonság nagyobb arányú romlása.

Kár, hogy a tények másról árulkodnak, egyre gyakrabban lehet olvasni ugyanis olyan híreket és elemzéseket is, amelyek arról szólnak, hogy egyre több ukrán menekült választja az alvilági életet csehországi tartózkodása folyamán.

A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a 150 napos ingyenes menekültstátusz lejártát követően – megközelítőleg 2500 menekült érkezik az országba hetente, nem hivatalos statisztikák szerint pedig mintegy 700 ezer ukrán menekült lehet az országban – a legtöbb menekültnek nincs más lehetősége, mint visszatérni Ukrajnába vagy csatlakozni egy bűnbandához, amelyek illegális eszközök révén védőhálót jelent a kitoloncolástól, amely alól csak a nők, gyerekek, idősek és fogyatékosok mentesülnek.

Ennek köszönhetően elárasztották Csehországot az ukrán menekültekből verbuválódott bűnbandák.

Többek között emiatt is százezrek vonultak már az utcára Csehországban, hogy tiltakozzanak az ukrajnai háborút támogató politika ellen, amely az ország életszínvonalának csökkenését okozta. A hatóságok ezért intézkedéseket hoztak az ukránok szociális támogatásának csökkentésére.

Kapcsolódó írásaink