Külföld

Afrikában folytatódhat az orosz–ukrán háború

Az MI6 brit hírszerző szolgálat ukrán harcosokból szabotázs- és büntetőegységet hozott létre, amelyet Afrikába küldenek – állítja a RIA Novosztyi katonai-diplomáciai forrásra hivatkozva.

Afrikában folytatódhat az orosz–ukrán háború
Képünk illusztráció
Fotó: Roman ROMOKHOV / AFP

A hírügynökség azt állítja, hogy több, egymástól független forrás is megerősítette az értesülésüket. Az akció fő célja pedig az, hogy akadályokat gördítsenek az afrikai államok és az Orosz Föderáció együttműködése elé.

A RIA Novosztyi egyik informátora szerint az alakulatot már felállították, a tagjait pedig zömmel a korábbi ukrán félkatonai szervezetek, illetve a hadseregben integrált fegyveres csoportok tagjai közül válogatták ki.

Hozzátette, hogy a harcosok feladata a szabotázsmunka és a Moszkvával való kapcsolatok fejlesztésében érdekelt afrikai vezetők likvidálása lesz. A különítményt a tervek szerint már ebben a hónapban Afrikába szállítják.

A harcosok Vitalij Prascsuk GUR-tiszt vezetése alatt állnak majd.

Érdemes megjegyezni, a korábbi években több angolszász, brit és amerikai magánhadsereg fordult meg Afrikában, amelyek hasonló feladatokat teljesítettek. A nigeri puccs után pedig Londonban és Washingtonban is felerősödtek azok a hangok, amelyek az orosz és a kínai „nyomulás” megállítását követelik.

Kapcsolódó írásaink