Külföld

Hazaárulás miatt börtönbüntetésre ítélték az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt tábornokát

Egy kijevi bíróság bűnösnek találta hazaárulásban, terrorcselekmény kísérletében, valamint lőszer jogellenes birtoklásában, és 12 év börtönre ítélte hétfőn Valerij Sajtanovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezérőrnagyát – hozta nyilvánosságra az SZBU és az ukrán főügyészség.

Hazaárulás miatt börtönbüntetésre ítélték az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt tábornokát
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Gian Marco Benedetto

A börtönbüntetés mellett a bíróság a volt SZBU-tiszt vagyonának elkobzását is elrendelte. A vád szerint a férfi olyan információkat gyűjtött össze, amelyek államtitkot képeztek, és azokat az orosz szakszolgálatok képviselőinek továbbította. A vizsgálat megállapította, hogy a tisztségviselő Bobil fedőnéven állt kapcsolatban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ezredesével, Igor Jegorovval. Utóbbi 2014 nyarán egyik szervezője volt a Donyec-medence orosz megszállásának és terrorista cselekményeknek – közölte az SZBU.

Az ukrán hírszerzés szerint az elítélt az orosz különleges szolgálatok utasítására az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt tagjai közül verbuvált embereket terrorcselekmények elkövetésére.

Az elítéltet beszervező orosz FSZB-s ellen távollétében folytatja le a büntetőeljárást az ukrán bíróság.

Kapcsolódó írásaink