Külföld

Brit védelmi tárca: Elképzelhető, hogy Moszkva nem finanszírozza tovább a Wagner magáncéget

Elképzelhető, hogy a fehérorosz hatóságok lesznek a zsoldoscsoport következő támogatói

Reális esély van arra, hogy az orosz kormány nem finanszírozza tovább a Wagner orosz katonai magáncég tevékenységét – közölte vasárnap a brit védelmi minisztérium.

Brit védelmi tárca: Elképzelhető, hogy Moszkva nem finanszírozza tovább a Wagner magáncéget
Wagner csoport
Fotó: AFP/Olga Maltseva

Amennyiben az orosz állam többé nem fizet a Wagnernak, elképzelhető, hogy a fehérorosz hatóságok lesznek a zsoldoscsoport következő támogatói – tette hozzá a tárca, felhívva a figyelmet arra, hogy egy ilyen jellegű finanszírozás mekkora terheket róna Minszk költségvetésére.

A Wagner csoporton belül a minisztérium értesülései szerint létszámleépítés is történik, és a pénzügyi nyomás miatt a költségeket a fizetések visszavágásával is igyekeznek csökkenteni.

Napi jelentésében a minisztérium azt is tudatta, hogy az orosz állam lépéseket tett a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin több üzleti érdekeltsége ellen azt követően, hogy a magáncég vezetője júniusban kudarcba fulladt lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen.

A sikertelen lázadás után Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, a magánvállalatot teljes egészében az orosz állam finanszírozta. Az elnök közlése szerint a 86,262 milliárd rubelből, amelyet a Wagner fenntartására fordítottak, több mint 70,3 milliárd rubel (több mint 276 milliárd forint) jutott pénzbeli juttatásra, az ösztönző kifizetésekre pedig 15,8 milliárd rubel (több mint 62 milliárd forint). Emellett, mint mondta, 110 milliárd 179 millió rubelt (több mint 433 milliárd forintot) költöttek biztosítási kifizetésekre.

Kapcsolódó írásaink