Külföld

Ursula von der Leyen: Szlovénia 100 millió eurót kap az EU Szolidaritási Alapjából idén

Ez 300 millió eurót jelent 2024-ben

Szlovénia idén 100 millió eurót, jövőre pedig 300 millió eurót kap az Európai Unió Szolidaritási Alapjából a közelmúltbeli áradások következményeinek kezelésére – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Ljubljanában.

Ursula von der Leyen: Szlovénia 100 millió eurót kap az EU Szolidaritási Alapjából idén
Megrongálódott híd a Sora folyó áradása után a szlovéniai Medvode városában
Fotó: AFP/Jure Makovec

Kiemelte: Robert Golob szlovén miniszterelnökkel három részből álló, egy azonnali, valamint egy közép- és egy hosszú távú szükségletekre szánt pénzeszköz-csomagról tárgyalt.

„Sok beruházásra lesz szükség az ország helyreállításához” – mondta von der Leyen, az árvíz által leginkább sújtott területeken tett látogatása után.

Szlovéniának fel kell mérnie a károkat és kérelmet kell benyújtania a Szolidaritási Alaphoz - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy most a gyorsaság a legfontosabb. Úgy vélte: az idő kulcsfontosságú a további finanszírozások megszerzéséhez is a Helyreállítási Alapból, amelyben 2,7 milliárd eurós hitel áll Szlovénia rendelkezésére.

Szlovéniának augusztus végéig van ideje a további hitelek igénylésére.

Golob és von der Leyen megállapodott abban is, hogy azonnal közös munkacsoportot hoznak létre annak érdekében, hogy Szlovénia hozzájusson ezekhez a pénzeszközökhöz. Ami a kohéziós alapokat illeti, von der Leyen megjegyezte: a Szlovénia a rendelkezésére álló 3,3 milliárd euró egy részét már konkrét projektekre fordítottak, de meggyőződésének adott hangot, hogy ezek közül „sok projekt már nem létezik”. Elmondta, hogy a Bizottság „maximális rugalmasságot” fog tanúsítani. Golob hasonlóképpen rugalmasságot sürgetett a kohéziós alapok átprogramozásában.

„Ha nem tudjuk az alapokat az újjáépítésre átirányítani, akkor semmit sem jelentenek számunkra” - fogalmazott.

Bejelentette továbbá, hogy a kormány uniós és hazai hozzájárulásokból külön alapot hoz létre, amely az újjáépítésre szánt pénzeket kezeli majd. Az első hozzájárulás, 300 millió euró, a szlovén költségvetésből származik majd - mondta.

Szlovéniát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. A kormányfő szerint a heves esők okozta áradások - amelyek az ország területének kétharmadát érintették - akár 500 millió euró kárt is okozhattak. A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.

A szlovén kormány vasárnap jelentette be, hogy Ljubljana segítségért folyamodik az EU és a NATO mechanizmusain keresztül.

Kapcsolódó írásaink