Külföld

Menekülnek Ursula von der Leyen mellől az uniós biztosok

Egyelőre nagy csend övezi Ursula von der Leyen esetleges újraindulását az Európai Bizottság vezetői tisztségéért, egyes biztosai azonban máris kifelé kacsintgatnak, nem utolsósorban Von der Leyen sajátos vezetési stílusának eredményeképp – számolt be a Magyar Nemzet.

Menekülnek Ursula von der Leyen mellől az uniós biztosok
Ursula von der Leyen
Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

Az Európai Uniónak talán még soha nem volt akkora szüksége az erős és stabil vezetésre, mint most, amikor az inflációs nyomás, a migráció és a háború egyszerre sújtja a kontinenst. Azonban egyre kétségesebb, hogy Ursula von der Leyen a megfelelő személy arra, hogy átvezesse az uniót a többszörös válságon, írja a Politico hírportál.

A jelek szerint ezt a saját emberei is így érzik, Marija Gabriel bolgár innovációs biztos például már el is hagyta a süllyedő hajót, hogy csatlakozzon a bolgár koalícióhoz. A bizottság alelnökei közül Frans Timmermanns a holland politikába térne vissza, Margrethe Vestager pedig az Európai Befektetési Bank év végén megüresedő vezetői posztjára vetett szemet. Ez utóbbit Von der Leyen sem hagyta szó nélkül, meglehetősen hűvös hangvételű levélben figyelmeztette a dán biztost, hogy kerülje az érdekütközést – írják.

A lap szerint valószínűleg Von der Leyen vezetési stílusa is közrejátszott abban, hogy nem igazán tűnik egységesnek az EU vezető testülete. Egyes név nélkül nyilatkozó bennfentesek szerint a bizottsági elnök több biztost is magára haragított azzal, hogy akár a saját portfóliójukba tartozó kérdésekben is a fejük felett, tanácsadói szűk körére hallgatva döntött. Ezen felül nem sikerült egységbe kovácsolnia a „csapatát”, és olyan irányt mutatni nekik, amit követhetnek.

– Itt ütközött ki az a probléma, hogy korábban nem volt miniszterelnök. Bárki, aki már vezetett kormányt, tudja, hogy az embereket magával kell vinnie – konzultálni kell, engedményeket kell tenni – mondta el a portálnak egy név nélkül nyilatkozó bizottsági tisztviselő.

A NATO-főtitkár jelöléssel kapcsolatban azt írták:

Noha Von der Leyen a szempontok közül soknak megfelel, korábban heves bírálatok érték – bizottsági munkája mellett – védelmi miniszterségét is, hiszen – mint arra is rámutattak – nem tudott változtatni a rosszul felszerelt és alulfinanszírozott német hadseregen, írja a The Times.

Kapcsolódó írásaink