Külföld

Lavrov: Zelenszkij „békeformulája” figyelmen kívül hagyja oroszok millióinak jövőjét

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint azoknak az országoknak, amelyeknek a Nyugat „udvarol” a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által előterjesztett békeformula előmozdítása érdekében, meg kell érteniük, hogy oroszok millióinak sorsa forog kockán – számolt be az Oroszhírek.

Lavrov: Zelenszkij „békeformulája” figyelmen kívül hagyja oroszok millióinak jövőjét
Szergej Lavrov
Fotó: AFP/Pool/Natalia Kolesnikova

„Mindazoknak az országoknak, amelyeknek a Nyugat udvarol, hogy a »Zelenszkij-formulát« erőltesse, mindenképpen meg kell érteniük, hogy ezeknek az embereknek a jövője forog kockán, mivel a kijevi rezsim nyíltan azzal fenyegetőzik, hogy elpusztítja őket” – mondta Lavrov az International Affairs magazin kérdésére válaszolva az ukrán válság megoldását célzó kezdeményezésekről.

„Egyértelmű, hogy véget kell vetni ezeknek a neonáci fenyegetéseknek. Az Ukrajnáról szóló kezdeményezések azonban, amelyek száma egyre nő, hallgatnak erről a kérdésről, miközben az oroszajkúak jogait sértő akciók változatlanul folytatódnak” – jegyezte meg a csúcsdiplomata.

Lavrov szerint tekintettel az ukrajnai helyzet megoldására irányuló számos kezdeményezésre, Oroszország megerősítette, hogy nagyra értékel minden erőfeszítést, amely a méltányos és fenntartható béke elérésére irányul – írják.

„Nyilvánvaló, hogy lehetetlen igazságot találni bármilyen konfliktusban anélkül, hogy mindenki teljes mértékben tiszteletben tartaná az etnikai kisebbségek jogait. Különösen azért, mert Ukrajna számára, ahol az orosz mindig is a lakosság nagy részének anyanyelve volt, nincs más alternatíva” – állította.

Kapcsolódó írásaink

Nigerbe mehet a Wagner csoport

ĀA Száhel-övezetben található ország katonai vezetése az orosz magánhadsereggel tárgyal a mielőbbi együttműködésről