Külföld

Az amerikai újságírók több mint fele aggályosnak tartja a sajtószabadság helyzetét az USA-ban

Hogy mennyire piszkos az Egyesült Államok saját portája, jól mutatja az a felmérés is, amelyet a Pew Research Center 2022-ben végzett csaknem 12 ezer amerikai újságíró körében. Eszerint az Egyesült Államokban az újságírók többsége aggódik az ország sajtószabadságának jövője miatt. A megkérdezett amerikai újságírók 57 százaléka azt állította, hogy „nagyon aggódik” vagy „aggódik” a sajtószabadság lehetséges korlátozásáért. Csak minden ötödik újságíró mondta azt, hogy kevésbé aggályos a helyzet, ami a sajtószabadság jelenét és jövőjét illeti az Egyesült Államokban – számolt be a Magyar Nemzet.

Az amerikai újságírók több mint fele aggályosnak tartja a sajtószabadság helyzetét az USA-ban
Joe Biden
Fotó: NorthFoto

Ezek az aggodalmak ráadásul éppen egy olyan időszakban merültek fel sokadjára, amikor a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet 2022-es elemzése szerint az Egyesült Államok a 42. helyen áll a sajtószabadság terén a világon, és amikor egyes újságírók zaklatással vagy letartóztatással való fenyegetéssel szembesülnek. Mára pedig a 45. helyre csúszott vissza ezen a listán.

Az idősebb újságírók és azok, akik régebb óta dolgoznak a híriparban, különösen aggódnak az amerikai sajtószabadság miatt, de a fiatalabbak jelentős hányada is ezt a véleményt osztja – írják.

A közvélemény-kutatás egyébként arra is rámutatott, hogy bár az aggodalom a baloldali és a jobboldali érzelmű médiában is hasonló mértékű, a jobboldali médiamunkások mégis jobban félnek az elnyomástól.

Mint ismert az Amerikai Egyesült Államok hivatalos budapesti nagykövete beleszólt a Magyar Nemzet szerkesztésébe, ezzel sértve az újságírás szabadságát. Ahogy arról korábban írtunk, a szóhasználatot nem helyeselte a David Pressman vezette követségi diplomácia.

Kapcsolódó írásaink