Külföld

Smihal a Roszatom elleni szankciók fokozatos bevezetését javasolja

Egyúttal hangsúlyozta: Az orosz kohászatot, a gyémántokat, a gáz és az olaj árplafonját sem szabad figyelmen kívül hagyni

Ukrajna több lépcsőben javasolja a Roszatom elleni szankciók bevezetését – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök az ukrán nagykövetek szerdai beregszászi konferenciáján mondott beszédében, számolt be csütörtökön az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

Smihal a Roszatom elleni szankciók fokozatos bevezetését javasolja
Denis Smihal
Fotó: Wikipedia

A jelentés szerint a kormányfő elmondta: „Az első szakaszban személyi szankciókat kell bevezetni a Roszatom képviselői ellen. A második szakaszban részleges szankciók bevezetése ajánlott az orosz nukleáris üzemanyag és az orosz technológiák exportjára. Például 50%-os kvóta bevezetése jöhet szóba 2025-ig. Azután 2025-ben vagy 2026-ban 100%-os szankciókat kell bevezetni az orosz nukleáris technológiák és az orosz nukleáris üzemanyag szállítására.”

A miniszterelnök szerint az ilyen lépéseket sokkal könnyebben elfogadják, mint „a mindent bevezetni akaró rugalmatlan és merev megközelítést”. Egyúttal hangsúlyozta: az orosz kohászatot, a gyémántokat, a gáz és az olaj árplafonját sem szabad figyelmen kívül hagyni a szankciók nyomásával.

„A szankciók nem kevésbé fontos eszközök, mint a fegyverek. Sajnos ma azt látjuk, hogy Oroszország alkalmazkodik a szankciókhoz. Keresi a módját, hogy csúcstechnológiás termékeket importáljon a fegyverek gyártásához. Sajnos nem reagálnak a nukleáris figyelmeztetésekre zsarolásra” – jegyezte meg Denisz Smihal – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink