Külföld

Vučić: Szerbia és Észak-Macedónia között nincsenek nyitott kérdések

Vučić köszönetet mondott a Szerb Ortodox Egyháznak és Porfirije pátriárkának

Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy Szerbia és Észak-Macedónia között nincsenek nyitott kérdések, a két nemzet között testvéri a kapcsolat – írta meg a vajma.info.

Vučić: Szerbia és Észak-Macedónia között nincsenek nyitott kérdések
Vucic
Fotó: Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Miután a pčinji Prohor kolostorban találkozott Sztevo Pendarovszki észak-macedóniai elnökkel, Vučić elmondta, hogy Szerbia nem kér semmit Észak-Macedóniától, csak az együttműködés további fejlesztését – írta meg a vajma.info.

„Országaink kapcsolata kivételes. Mi, szerbiaiak szeretjük Észak-Macedóniát, a macedón nyelvet, és nagyon jól megértjük azt. Nem okoz gondot kimondani, hogy nem csak barátok vagyunk, mert nemzeteink között testvéri a kapcsolat” – nyilatkozta Vučić a Pendarovszkival közösen megtartott sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom elérte az évi 1,5 milliárd eurót.

„Hiszem, hogy együttműködésünk tovább fog fejlődni. Dolgozunk azon, hogy javítsunk polgáraink életszínvonalán, tárgyaltunk a szorosabb együttműködésről a vasút tekintetében is” – mondta Szerbia elnöke.

Vučić köszönetet mondott a Szerb Ortodox Egyháznak és Porfirije pátriárkának azokért a történelmi döntésekért, amelyeket a két nemzet javára és jóléte érdekében hozott meg a Macedón Ortodox Egyház státuszával kapcsolatban.

„Mindig szeretettel látjuk önöket bárhol Szerbia területén, hiszen mi is mindig otthon érezzük magunkat, amikor ott járunk látogatóban”, fogalmazott Vučić, és gratulált Észak-Macedónia polgárainak Ilinden nemzeti ünnepére, vagyis a Köztársaság Napjára.

Pendarovszki örömét fejezte ki, hogy országa a megalakulásának helyén ünnepelheti a legnagyobb nemzeti ünnepét, és reméli, hogy ezt a jó hagyományt semmilyen politikai vagy vallási probléma sem fogja megszakítani.

„Szeretnék köszönetet mondani Aleksandar Vučić szerb elnöknek, aki személyes elkötelezettségével lehetővé tette, hogy Macedónia ott ünnepelje az államiság napját, ahol 1944. augusztus 2-án megalakult a modern állam, a pčinji Prohor kolostorban”, hangsúlyozta Pendarovszki.

Észak-Macedónia elnöke hozzátette: az a tény, hogy a kolostor egy másik országban található, nem ok arra, hogy ne ott ünnepeljék ezt a fontos dátumot.

Pendarovszki és Vučić látogatást tett a kolostorban, ahol 1944. augusztus 2-án tartották Macedónia Népének Antifasiszta Népfelszabadító Gyűlését (ASNOM), jelenti a Beta.

Kapcsolódó írásaink