Külföld

A Wagner-csoport nem jelent fenyegetést egyik NATO-tagállamra sem

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet – írta meg az oroszhirek.hu

Az Egyesült Államok nem tekinti fenyegetésnek a Wagner-csoport harcosainak belaruszbeli jelenlétét Lengyelországra vagy bármely más NATO-tagállamra nézve – közölte John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

A Wagner-csoport nem jelent fenyegetést egyik NATO-tagállamra sem
John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs koordinátora
Fotó: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

„Természetesen elkötelezettek vagyunk az 5. cikkely mellett, és ahogy az elnök is kijelentette, a NATO területének minden centiméterét megvédjük. De ismétlem, nincs bizonyíték arra, hogy Wagner ilyen fenyegetést jelentene a szövetségre" – utalt a a NATO alapokmányának kölcsönös segítségnyújtási záradékára.

Lengyelország bejelentette, hogy 1000 katonát vezényel a belarusz határra, hivatkozva az úgynevezett Suwalki-folyosó közelében lévő Wagner-jelenlétről szóló jelentésekre. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombati beszédében azt állította, hogy több mint száz wagnerista Grodnóba érkezése kétségtelenül egy lépés a lengyel terület elleni közelgő hibrid támadás felé.

Varsó azt is bejelentette, hogy csaknem megduplázza a lengyel hadsereg létszámát, 172 ezerről 300 ezer katonára. Egy lengyel szenátor, Michal Kaminski hétfőn az ukrán médiának azt mondta, hogy minden olyan wagneresnek, aki betör Lengyelországba, amerikai csapatokkal kell majd szembenéznie, és koporsóban fogják visszaküldeni.

Egy június végi sikertelen lázadás után a Wagner-csoport az orosz hadsereg ellen fordította fegyvereit. Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök segített közvetíteni egy megállapodást, amelynek értelmében a katonai magáncég leállt.

Kirby szerint az USA úgy véli, hogy néhány Wagner-tag azóta Afrikába költözött, néhányan valószínűleg még mindig Ukrajnában vannak, és „természetesen úgy gondoljuk, hogy néhányan Belaruszba költöztek”.

Sem Minszknek, sem a Wagnernek nincsenek tervei Lengyelország megtámadására – mondta Lukasenka kedden, miközben egy, a lengyel határhoz közeli mezőgazdasági községet látogatott meg. „Úgy hallottam, hogy Lengyelországban nemrégiben megvadult egy akár 100 fős egység, amely valahová ide költözött” – mondta újságíróknak.

Lukasenka tagadta, hogy bármilyen Wagner-egységet telepítettek volna Grodnóba vagy Bresztbe. Azt mondta, hogy a múlt hónapban tett megjegyzései, miszerint a wagneristák „kirándulni” akarnak Varsóba, csupán szemtelen utalás volt arra, hogy Lengyelország a NATO egyik fő csomópontjaként szolgál az Ukrajna fegyverekkel és lőszerrel való ellátására irányuló NATO-törekvésekben.

Kapcsolódó írásaink