Külföld

WSJ: Szaúd-Arábia nemzetközi béketárgyalásoknak ad otthont az oroszok nélkül

A diplomaták szerint az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Lengyelország és az EU azok között van, akik már elfogadták a meghívást

Szaúd-Arábia a jövő hónapban nemzetközi béketárgyalásoknak ad otthont Ukrajnáról az Egyesült Államok, az EU, valamint ázsiai, afrikai és latin-amerikai országok részvételével – közölték diplomaták a Wall Street Journal című amerikai lappal.

WSJ: Szaúd-Arábia nemzetközi béketárgyalásoknak ad otthont az oroszok nélkül
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Oroszországot kizárták a találkozóból, amelyet a nyugati hatalmak és Ukrajna szervez – jelentette a lap szombaton.

Az augusztus 5-én és 6-án Dzsiddában tartandó eseményre mintegy 30 országot hívtak meg. Ezek között van India, Brazília, Indonézia, Egyiptom, Mexikó, Chile és Zambia – közölték a források. Hozzátették azonban, hogy még nem világos, végül hány nemzet küld delegációt Szaúd-Arábiába – írta az Oroszhirek.hu.

A diplomaták szerint az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Lengyelország és az EU azok között van, amelyek már elfogadták a meghívást. Az ENSZ nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan várhatóan részt vesz az eseményen – mondta a WSJ-nek egy, a terveket ismerő személy.

A Kínával jó kapcsolatokat ápoló Szaúd-Arábiát részben abban a reményben választották helyszínnek, hogy Pekinget rávehetik a tárgyalásokon való részvételre – olvasható a jelentésben. Annak ellenére azonban, hogy nem zárják ki teljesen a lehetőséget, a kínaiak nem valószínű, hogy elutaznak a találkozóra – ismerték el a források.

A tárgyalások, amelyek egy hasonló, június végén a dániai Koppenhágában tartott találkozó folytatását jelentik, a Nyugat kísérlete arra, hogy „megnyerje a nagy fejlődő országok támogatását – amelyek közül sokan semlegesek voltak az ukrajnai háborúval kapcsolatban – Kijev békejavaslatára, írta a lap.

A koppenhágai rendezvényen a „fejlődő országok csoportja [amelybe India és Brazília is beletartozott] világossá tette, hogy… nem fogják aláírni Ukrajna tervét” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta népszerűsíti úgynevezett tízpontos „béketervét”, amely egyebek mellett felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza erőit az Ukrajna által követelt határokig, fizessen jóvátételt, és vesse magát alá a háborús bűnökkel foglalkozó bíróság ítéletének. Moszkva ezeket a feltételeket irreálisnak minősítette, mondván, hogy azok valójában annak jelei, hogy Kijev nem hajlandó érdemi párbeszédre.

A dzsiddai tárgyalások szervezői arra számítanak, hogy a megbeszélések előkészítik az utat egy nagyobb nemzetközi békecsúcs előtt, amely még idén megrendezésre kerül, és amelyen a vezetők közös elveket fogadnának el a válság megoldására. A diplomaták szerint a remény az, hogy ezek az elvek a Moszkva és Kijev közötti jövőbeli béketárgyalásokat Ukrajna javára alakítanák.

A pénteken Szentpéterváron tartott Oroszország–Afrika-csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, biztos abban, hogy „minden nézeteltérést a tárgyalóasztalnál kell megoldani”.

Moszkva hajlandó diplomáciai megoldást keresni, de „a probléma az, hogy ők nem hajlandók velünk tárgyalni” – mondta Putyin, utalva Ukrajnára, valamint annak amerikai és NATO gazdáira.

Kapcsolódó írásaink