Külföld

Macron támogatást ígért Srí Lanka gazdaságának a talpra állításához

Franciaország és Srí Lanka új együttműködési területek kialakításában is megállapodott

A francia elnökök közül elsőként látogatott Srí Lankára Emmanuel Macron, ahol biztosította partnerét arról, hogy Párizs támogatja a szigetország hatóságait a gazdasági válságból való kilábalásban – közölte szombaton Srí Lanka elnökének titkársága.

Macron támogatást ígért Srí Lanka gazdaságának a talpra állításához
Emmanuel Macron és Ranil Wickremesinghe
Fotó: AFP/Sri Lanka President's office

A dél-csendes-óceáni térségben tett körutazás követően Macron pénteken érkezett Colombóba, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulója alkalmából, és még aznap késő este megbeszélést tartott Ranil Wickramasinghe Srí Lanka-i elnökkel.

A megbeszélésről kiadott közlemény szerint Emmanuel Macron jelezte: Franciaország elkötelezett, hogy támogassa Srí Lanka gazdasági fellendítését és az ország negyedik legnagyobb hitelezőjeként támogatást ígért Srí lanka külső adósságának átütemezéséhez.

A két ország vezetőinek a megbeszélésén szó volt még a gazdasági együttműködés erősítéséről, a turizmusról, a klímaváltozás elleni küzdelemről és a fenntartható fejlődésről is.

Franciaország és Srí Lanka új együttműködési területek kialakításában is megállapodott. Így például Srí Lankán megnyílik a francia fejlesztési ügynökség irodája, valamint fokozzák az együttműködést az oktatás, illetve az emberkereskedelem elleni küzdelem terén.

Kapcsolódó írásaink