Külföld

Vészesen elbillent a japán korfa

Immár tizennegyedik éve csökken Japán lélekszáma. A korfa is vészesen elbillent, s a születési ráta is mindössze 1,26, ami messze elmarad a kívánatosnak tartott 2,1-től.

Vészesen elbillent a japán korfa
Egyre ritkább látvány a babakocsit toló anyuka (képünk illusztráció)
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Osamu Kanazawa

Lehangoló képet fest Japán népességfogyásáról a CNN összeállítása. Mint a cikkben felidézik, a szigetország valamennyi prefektúrájában apadt a lakosság száma. A tokiói belügyminisztérium által közzétett adatok szerint idén január 1-jén a teljes lakosság 125,4 millió volt. A külföldiek száma csaknem háromszázezerrel emelkedett az előző esztendőhöz képest, ami jelentős, több mint tíz százalékos bővülést takar.

A tárca ugyanakkor azt is tudatta, hogy lélekszám 800 523-mal csökkent. A mérséklődés a 2009-es csúcs óta töretlenül tart.

A jelenlegi születési ráta mindössze 1,3 s ez messze elmarad a kívánatos 2,1-től. Öröm az ürömben, hogy egyes városokban/tartományokban akadtak olyan helyek, ahol a támogatások fokozásával és a gyermekbarát intézkedésekkel növelni tudták a a születésszámot. Ugyanakkor Japán középső részén akad egy olyan falu, ahol negyed évszázad leforgása alatt mindössze egy újszülött jött a világra.

A szigetállam egyre szaporodó idős lakossága megterheli a nyugdíjkasszát és az egészségügyet, s mindez együttesen egyre nagyobb terheket rak a dolgozók vállára. A korfa vészesen elbillent, hiszen rengeteg a nyolcvan év fölötti ember.

A korántsem rózsás helyzetet a bevándorlás fokozásával kívánják orvosolni a hatóságok, de egyben leszögezték azt is, kizárólag a szakképzett munkavállalók előtt óhajtják megnyitni az ország kapuit.

Kapcsolódó írásaink

Elveszett a nyugati identitás alapja

ĀMinden államnak joga van eldönteni, hogy hány migránst fogad be és honnan– mondta lapunknak Francisco José Contreras spanyol jogászprofesszor