Külföld

A kelet-ukrajnai Poltavában lebontották Puskin emlékművét

A poltavai városi tanács július 24-én hozott határozatot az orosz és szovjet személyiségeknek állított köztéri emlékművek eltávolításáról

A kelet-ukrajnai Poltavában lebontották Alekszandr Puskin 19. századi orosz költő, az orosz irodalom klasszikusa és Nyikolaj Vatutyin tábornok, a Szovjetunió hőse emlékművét – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség csütörtökön az Obscsesztvennoje Novosztyi portál ukrán kiadására hivatkozva.

A kelet-ukrajnai Poltavában lebontották Puskin emlékművét
Egy megrongált Puskin-szobor az ukrán fővárosban (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Dominika Zarzycka

A portál Telegram-csatornáján fotókat tett közzé, amint a szobrokat leveszik talapzatukról, és elszállítják egy teherautón.

A poltavai városi tanács végrehajtó bizottsága július 24-én hozott határozatot az orosz és szovjet személyiségeknek állított köztéri emlékművek eltávolításáról.

A városi tanács még április 7-én szavazta meg az orosz és szovjet személyiségek emlékműveinek lebontását. Május 1-jén a helyi hatóságok a kulturális minisztérium hozzájárulását kérték 164 szovjet emlékmű eltávolításához az úgynevezett „dekommunizációs törvény” keretében. A tárca ennek nyomán törölte őket az ukrán emlékművek listájáról, de a poltavai városi tanács még nem kapott írásbeli engedélyt a bontási művelet megkezdésére.

Az orosz és szovjet emlékművek eltávolítása Ukrajnában 2015-ben kezdődött a „dekommunizációs törvény” elfogadása után. Ennek keretében 2022 elejéig a hatóságok több mint 2500 emlékművet bontottak le, 900 települést és 50 ezer utcát neveztek át.

Olekszandr Tkacsenko kulturális és tájékoztatási miniszter közlése szerint 28 Puskin- és 9 Gorkij-szobrot és 20, a „szovjet felszabadítóknak” állított emlékművet és emlékjelet távolítottak el, és 7650, Oroszországgal kapcsolatos helynevet változtattak meg.

Kapcsolódó írásaink