Külföld

Volodimir Zelenszkij ismét meghosszabbította a hadiállapotot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a hadiállapot meghosszabbítását javasolta, és ezzel gyakorlatilag megakadályozta az októberre tervezett parlamenti választásokat - írta meg az Oroszhirek.hu.

Volodimir Zelenszkij ismét meghosszabbította a hadiállapotot
Volodimir Zelenszkij ismét meghosszabbította a hadiállapotot
Fotó: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Zelenszkij 2022. február 24-én hirdette ki a hadiállapotot, és azóta folyamatosan meghosszabbítja azt. A legutóbbi, 90 napos hosszabbítást május 20-án jelentették be, és augusztus 18-án jár le. Ha a Verhovna Rada jóváhagyja Zelenszkij legújabb kérelmét, akkor a rendkívüli állapotot november 15-ig meghosszabbítják.

Az ukrán törvények szerint legkésőbb október 29-én parlamenti választásokat kell tartani, a 60 napos kampányidőszak augusztus 28-án kezdődik. Ugyanakkor tiltja a kampányolást és a szavazást a statárium ideje alatt. Egy újabb hosszabbítás elvágná a jelenleg 2024 márciusára tervezett elnökválasztás kampányidőszakát is.

„Ha hadiállapot van, nem tarthatunk választásokat. az alkotmány tiltja a választásokat a hadiállapot alatt” – jelentette be zelenszkij májusban. a következő hónapban azt mondta a BBC-nek, hogy ”a választásoknak békeidőben kell megtörténniük, amikor nem folynak harcok”.

Ukrajna néhány európai és észak-amerikai támogatója bírálta a választások esetleges elmaradását. Ukrajnának a lehető leghamarabb fel kell készülnie a szavazásra – mondta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) vezetője, Tiny Kox egy májusi interjúban.

„Bár a demokrácia sokkal több, mint csak választások, azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy választások nélkül a demokrácia nem működhet megfelelően” – mondta akkor Kox.

Zelenszkij 2019-ben békeprogrammal indult az elnökválasztáson, és a szavazatok 73%-ával nyert. Nem sokkal később újonnan alapított pártja – amely arról a tévésorozatról kapta a nevét, amelyben egy ukrán elnököt alakított – abszolút többséget szerzett a Verhovna Radában is. 2020 végére elfordult a donbasszi béke gondolatától, és nyíltan a „megszállt területek” katonai megoldásáról kezdett beszélni.

Az Oroszországgal való konfliktus eszkalálódását követő három hónapon belül, 2022 májusában Zelenszkij olyan törvényt léptetett életbe, amely lehetővé tette számára, hogy minden olyan politikai pártot betiltson, amelyet pusztán azzal vádoltak, hogy „oroszbarát”, mindenféle fellebbezési jog nélkül. Azóta tucatnyi pártot tiltott be, köztük a korábban legnagyobb parlamenti ellenzéki blokkot is.

A hónap elején a svájci Szövetségi Hírszerző Szolgálat azzal vádolta meg Zelenszkijt, hogy a jövő évi elnökválasztás előtt “politikailag ki akarja iktatni” Vitalij Klicsko kijevi polgármestert. A FIS “hiteles hírszerzési információkra” hivatkozva azt állította, hogy Zelenszkij “tekintélyelvű vonásokat mutat”, amit a nyugati nyomást eredményezhet – derül ki a kiszivárgott titkos jelentésből.

Kapcsolódó írásaink