Külföld

A svédek szerint a Korán-égetések fokozták a biztonsági kockázatokat

Az iszlámellenes Korán-égetések számos iszlám országban dühös tiltakozásokat gerjesztett

Fokozott biztonsági kockázatokra figyelmeztetett szerdán a Säkerhetspolisen svéd belbiztonsági szolgálat az országban történt Korán-égetések miatt.

A svédek szerint a Korán-égetések fokozták a biztonsági kockázatokat
Elítélte a svédországi Korán-égetést az orosz törvényhozás
Fotó: STEFAN JERREVANG / TT NEWS AGENCY / AFP

A néhány szűk csoport által Svédországban és Dániában iszlámellenes szándékkal elkövetett Korán-égetések számos iszlám országban dühös tiltakozásoknak szolgáltattak okot. Különösen heves reakciókat váltottak ki Irakban, ahol a kormány ki is utasította a svéd nagykövetet, miután Bagdadban tüntetők behatoltak a svéd nagykövetségre és felgyújtották azt.

A svéd SVT rádióállomás hétfői jelentése szerint a szervezők lemondtak ugyan egy szombatra tervezett Korán-égetést, de további akciókat terveznek.

A belbiztonsági szolgálat közleménye szerint Svédország hírneve szenvedett csorbát a már jó ideje tartó dezinformációs kampányhoz köthető akciók miatt. Ennek tulajdoníthatóan a hagyományosan toleráns imázs helyett Svédországot most már sok helyen az iszlámmal és a muszlimokkal szemben ellenséges országnak tekintik. Elterjedt az nézet is, hogy Svédországban „tolerálják a muszlimok elleni támadásokat", és a hatóságok „elrabolják" a muszlim gyermekeket. „Mindez összességében valószínűleg növeli az erőszakos iszlamista környezetből származó személyek általi fenyegetést" – írja a közlemény.

A jelentés szerint a svéd biztonsági szolgálatok folyamatosan figyelemmel kísérik a svéd állampolgárok és a svéd érdekeltségek elleni külföldi fenyegetéseket. A terrorkészültség továbbra is az öt fokozat közül a harmadikon áll, folyamatos felülvizsgálat alatt – közölte a hivatal.

Kapcsolódó írásaink