Külföld

Szöul: Észak-Korea ismét ballisztikus rakétákat lőtt ki

A kilövés hírét a japán védelmi minisztérium is megerősítette

Észak-Korea kilőtt két ballisztikus rakétát a Keleti-(Japán-)tenger irányába – jelentette be a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága helyi idő szerint keddre virradóra.

Szöul: Észak-Korea ismét ballisztikus rakétákat lőtt ki
Járókelők nézik az észak-koreai rakétakilövést a tévében
Fotó: AFP/Jung Yeon-je

A kilövés hírét a japán védelmi minisztérium is megerősítette.

Az NHK japán közszolgálati televízió japán kormányzati értesülésekre hivatkozva azt közölte, hogy a hétfő este fellőtt rakéták a szigetország kizárólagos gazdasági övezetének határain kívül a tengerbe estek.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, ennek ellenére csak tavaly rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

Hétfőn újabb amerikai atom-tengeralattjáró érkezett Dél-Koreába, válaszul Észak-Korea nukleáris tevékenységére. Az Annapolis nevű, nukleáris meghajtású tengeralattjáró a dél-koreai Dzsedzsu sziget kikötőjébe érkezett, egy héttel azután hogy a ballisztikus rakétákkal felszerelt, szintén nukleáris meghajtású Kentucky amerikai tengeralattjáró kikötött az országban.

Kapcsolódó írásaink