Külföld

Magyar segítség nélkül gyakorlatilag megbénulna az ukrán hadsereg

Ukrajna ugyanis szinte teljesen a hazánkból, valamint a Törökországból származó üzemanyagimporttól függ

Az orosz–ukrán háború egy különös paradoxonára hívta fel a figyelmet a Handelsblatt. A német lap szerint ugyanis az ukrán tankok egyre inkább az Oroszországból származó olajjal működnek – számolt be a Mandiner.

Magyar segítség nélkül gyakorlatilag megbénulna az ukrán hadsereg
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az ukrán vámhatóság adatai szerint Ukrajna egyre több gázolajat importál hazánkból és Törökországból. Mindkét ország esetében elmondható, hogy nagyrészt Oroszországból származó olajat dolgoz fel a finomítóiban. A lap értesülései szerint csak a Mol az elmúlt hat hónapban megduplázta Ukrajnába irányuló eladásait. Tekintve, hogy a Mol jelentős mértékben vásárol orosz olajat, így most valószínűleg ez lesz Ukrajna hadigépezetének fő üzemanyaga számolt be a portál.

A magyar cég ráadásul az Európai Uniótól kapott felmentést arra, hogy továbbra is orosz nyersolajjal lássa el finomítóit – írják.

A lap szerint a Handelsblatt közölte, hogy Törökország már régóta nem titkolja, nagy hasznot húz az Oroszországból származó kőolajimportból. Ezzel szemben Magyarország különleges szerepével eddig kevesen foglalkoztak. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy Ukrajna szinte teljesen az üzemanyagimporttól függ.

Kapcsolódó írásaink