Külföld

Mostantól csak egy anya és egy apa lesz az anyakönyvekben

A CNN jelentése szerint az észak-olaszországi Padova városa a Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya által elfogadott új, „a hagyományos család az első” jogszabály értelmében elkezdte eltávolítani a nem biológiai meleg anyák nevét gyermekeik születési anyakönyvi kivonatából – vette észre a Liner.hu.

Mostantól csak egy anya és egy apa lesz az anyakönyvekben
Giorgia Meloni
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

A hivatalos adatok szerint ezen anyakönyvi kivonatok 33 olyan olasz leszbikus nő gyermekéhez tartoznak, akik Sergio Giordani városvezetése alatt, 2017-ben kerültek bejegyzésre szülőként. Közülük csütörtökig huszonhetet töröltek.

Mint ismert, Giordani azzal az ígérettel került hatalomra, hogy eltörli a hagyományos „anya” és „apa” megjelölést az anyakönyvi kivonatokon, de ez megdőlt, amikor Meloni kormánya elrendelte, hogy a helyi hatóságok ne jegyezzék be az azonos nemű szülők gyermekeit mindkét szülő nevével.

Mindez azt jelenti, hogy a születési anyakönyvi kivonatokon csak a gyermek biológiai szülőjét lehet megnevezni. Olaszországban illegálisnak minősül a béranyaság, és még a melegházasságot sem legalizálták.

Az intézkedés ezzel együtt azt is megakadályozza, hogy az azonos nemű kapcsolatban élő férfiak mindkét apa nevével jegyeztessék be gyermekük születését. Ehelyett ki kell választaniuk az egyiket, hogy ő legyen a törvényes apa.

Kapcsolódó írásaink