Külföld

Keresztényellenes atrocitások történtek Európa-szerte a nyár elején

A nyár első hónapjában újra számos keresztényellenes cselekmény történt az öreg kontinensen: Franciaországtól Lengyelországig jelentettek atrocitásokat, támadásokat – számolt be a Mandiner.

Keresztényellenes atrocitások történtek Európa-szerte a nyár elején
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Andreas Solaro

A nyár első hónapjában sem csillapodtak a keresztényellenes érzelmek Európában. Bár az öreg kontinensen összességében még mindig jó a keresztények helyzete, a szimbolikus térben határozottan erősödő nyomás mellett egyre több fizikai attrocitásról számolnak be a vallásszabadságot monitorozó szervezetek. A bécsi székhelyű Observatory On Intolerance And Discrimination Against Christians In Europe (OIDAC Europe) nevű intézet friss gyorsjelentésében beszámol többek között egy lyoni esetről, melynek elszenvedője egy katolikus pap, elkövetői pedig muzulmán fiatalok voltak – írják.

A sajtóbeszámolók alapján június 12-én körülbelül egy tucat fiatal inzultálta a Notre-Dame-du-Liban egyházközség papját, aki számon kérte őket, amiért a plébánia egy elzárt részére hatoltak be, hogy labdát szerezzenek maguknak. Az elkövetők a tarkójánál fogva ragadták meg a papot, majd a földre lökték – írták.

A portál említi a lengyelországi Ursynówban június 8-án, Úrnapja ünnepén történt egészen megdöbbentő esetet is.

Azt írják, hogy az ilyenkor hagyományos eucharisztikus körmenetbe egy Audi hatjott bele annak ellenére, hogy a szervezők már 20 perccel korábban lezárták a menet útvonalát.

A portál emlékeztet: az osztrák főváros egyik imakertjében július 3. napján ismeretlen elkövetők törtek-zúztak és – a Kronen Zeitung megfogalmazása szerint – „lefejezték” Jézust és Szűz Máriát, azaz az őket ábrázoló szobrokat, megrongálták a keresztúti állomásokat és a közvilágítást biztosító villanypóznákat is.

Kapcsolódó írásaink