Külföld

Kínát azzal vádolják, hogy feltörte az amerikai kormányzati e-maileket

A Microsoft szerint a kínai hackerek körülbelül 25 szervezet e-mail fiókjához fértek hozzá, köztük kormányzati szervekhez – számolt be a BBC.

Kínát azzal vádolják, hogy feltörte az amerikai kormányzati e-maileket
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa/Annette Riedl

A szoftveróriás nem közölt részleteket a kormányzati szervek székhelyéről.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma azonban megerősítette a BBC-nek, hogy a Microsoft értesítette a támadásról.

A jelentések szerint Gina Raimondo kereskedelmi miniszter is azon személyek között volt, akiket a jogsértés érintett.

A Microsoft értesítette a minisztériumot a Microsoft Office 365 rendszerével kapcsolatos kompromisszumról, és a minisztérium azonnali lépéseket tett a válaszadás érdekében” – mondta az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának szóvivője a BBC-nek.

Felügyeljük rendszereinket, és azonnal reagálunk, ha bármilyen további tevékenységet észlelünk” – tették hozzá.

Az amerikai média arról számolt be, hogy a külügyminisztériumot is célba vették a hackerek.

Kína londoni nagykövetsége a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a vád „dezinformáció”, és az amerikai kormányt „a világ legnagyobb hackerbirodalmának és globális kibertolvajnak” nevezte – írják.

A Microsoft szerint a kínai székhelyű hackercsoport – amelyet Storm–0558-ként emleget – a rendszer által megkívánt digitális hitelesítési tokenek hamisításával fért hozzá az e-mail fiókokhoz. A tokeneket általában egy személy személyazonosságának ellenőrzésére használják – számolt be a BBC.

„A Storm–0558 elsősorban a nyugat-európai kormányzati szerveket célozza meg, és a kémkedésre, az adatlopásra és a hitelesítő adatokhoz való hozzáférésre összpontosít” – mondta a cég.

Kapcsolódó írásaink

Kemény választ adott Kína a NATO-nak

ĀPeking azzal vádolja az észak-atlanti szövetséget, hogy káoszt és békétlenséget szít a világban, és egymás után vívja törvénytelen háborúit