Külföld

Kína hivatalosan tiltakozott Washingtonnál a tajvani fegyvereladások miatt

Kína továbbra is határozottan ellenzi az Egyesült Államok Tajvanra irányuló fegyvereladásait, és a legutóbb bejelentett ilyen lépés miatt hivatalos tiltakozódokumentumot nyújtott be a Fehér Háznak – közölte a kínai védelmi minisztérium szerdán.

Kína hivatalosan tiltakozott Washingtonnál a tajvani fegyvereladások miatt
A diplomáciai kapcsolatok felvételekor elfogadott, majd azóta többször is megerősített „egy Kína” elv mellett Peking időről időre emlékezteti az Egyesült Államokat a három kínai–amerikai közös nyilatkozatra
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

„Az Egyesült Államok figyelmen kívül hagyta Kína alapvető aggodalmait, erőszakosan beavatkozott az ország belügyeibe és szándékosan feszültséget generált a Tajvani-szorosban” – fogalmazott közleményében Tan Ke-fej, a tárca szóvivője.

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt héten bejelentette, hogy az eladásokért felelős külügyminisztérium mintegy 440 millió dollár értékben jóváhagyta lőszerek és logisztikai eszközök eladását Tajvannak.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője akkor kijelentette, hogy Kína határozottan ellenzi az amerikai–tajvani katonai kapcsolatokat és fegyvereladásokat, Peking álláspontja szerint az Egyesült Államoknak be kell tartania az „egy Kína” elvét, és fel kellene hagynia a béke és a stabilitás veszélyeztetésével a Tajvani-szorosban.

A diplomáciai kapcsolatok felvételekor elfogadott, majd azóta többször is megerősített „egy Kína” elv mellett Peking időről időre emlékezteti az Egyesült Államokat a három kínai–amerikai közös nyilatkozatra (1972, 1979, 1982).

Ezek mindegyikében leszögezik, hogy Tajvan Kína része, és a legutóbbiban, amely Ronald Reagan elnöksége idején született, az Egyesült Államok kormánya azt is kinyilvánítja, hogy nem törekszik hosszú távú fegyvereladásokra Tajvan számára, sem mennyiségben, sem értékben nem növeli fegyvereladásait oda, mi több: folyamatosan csökkenteni fogja őket.

Kapcsolódó írásaink