Külföld

Washington szerint orosz harcigépek zavarták meg amerikai drónok működését Szíriában

Az orosz vadászgépek vészjelző rakétákat irányítottak az amerikai drónok elé, arra kényszerítve utóbbiakat, hogy kikerüljék őket

Alexus Grynkewich altábornagy, a közel-keleti amerikai légierő parancsnoka egy közleményében azt írta: „Miközben három amerikai MQ9-es típusú pilóta nélküli repülőgép szíriai elit célpontok elleni küldetést hajtott végre, három orosz vadászrepülőgép zavarta meg a drónokat” – közölte a Karpat.in.ua.

Washington szerint orosz harcigépek zavarták meg amerikai drónok működését Szíriában
Vadászgép, illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Unites States European Command

Az orosz vadászgépek vészjelző rakétákat irányítottak az amerikai drónok elé, arra kényszerítve utóbbiakat, hogy kikerüljék őket, egy orosz pilóta pedig az egyik ilyen drón előtt repülve működésbe hozta gépe utánégetőjét, csökkentve ezzel a drón üzemeltetőjének képességét, hogy az (eszköz) szabadon haladjon” – mondta a vezérőrnagy.

Alexus Grynkewich kijelentette, hogy

„ezek az események újabb példái a Szíriában tevékenykedő orosz légierő szakszerűtlen és veszélyes cselekedeteinek, amelyek veszélyeztetik mind az amerikai, mind az orosz erők biztonságát”.

Az altábornagy egyben felszólította Moszkvát, hogy „vessen véget ennek a felelőtlen magatartásnak”.

Az orosz vadászgépek márciusban már kapcsolatba kerültek egy MQ–9-es, (Reaper) típusú drónnal a Fekete-tengeren, amikor az amerikai pilóta nélküli repülőgép a manőverezés közben a tengerbe zuhant.

Az incidens újabb feszültséget keltett Washington és Moszkva között.

Az amerikai hadsereg európai parancsnoksága márciusban nyilvánosságra hozott egy videófelvételt, amelyen a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben egy orosz vadászgép megközelít és üzemanyagot enged egy amerikai felderítő drónra, amely az amerikai közlés szerint az orosz pilóták veszélyes és szakszerűtlen manőverei miatt zuhant a tengerbe.

A 42 másodperces felvételen látható volt, amint egy orosz Szu–27-es típusú vadászgép elhalad az MQ–9 Reaper típusú, nagyméretű drón hátsó része felett, miközben üzemanyagot bocsát ki magából.

Az amerikai hadsereg akkori tájékoztatása szerint két orosz vadászgép kezdett elfogó manőverbe,

az üzemanyag-ürítés célja pedig az lehetett, hogy a drón optikai műszereit elvakítsák, és így a terület elhagyására kényszerítsék.

A második műveletben az egyik orosz Szu–27-es nekiütközött a drón légcsavarjának, megrongálva az egyik forgólapátot. Az ütközés azonban nem volt tisztán látható a közzétett videófelvételen.

Kapcsolódó írásaink