Külföld

II. Erzsébet megölésére bátorította a merénylőt a mesterséges intelligencia

A férfi azt kérdezte a robottól, hogy szereti-e őt annak ellenére, hogy orgyilkos

Nyílpuskával akart végezni II. Erzsébet királynővel egy férfi, miután egy chatbot – a szimulált barátnője – erre biztatta, amelyről a Magyar Nemzet is írt.

II. Erzsébet megölésére bátorította a merénylőt a mesterséges intelligencia
II. Erzsébet királynő
Fotó: AFP

Még 2021-ben történt, hogy a Windsor-palota őrsége elkapta a 19 éves Jaswant Singh Chailt 2021 karácsonyán, aki átmászott a palota kerítésén, nem kisebb céllal, mint, hogy nyílpuskával végezze ki II. Erzsébet angol királynőt.

A bíróságon a férfi azt mondta, tettét az 1919-es Jallianwala Bagh-i mészárlás és a Star Wars ihlette, és nem csak szikhnek, hanem sithnek is tekintette magát. Az ügy leghihetetlenebb része azonban, hogy a fiatalembert egy chatbot biztatta a merényletre, akit Sarainak neveznek – írja Vice cikke alapján a Magyar Nemzet.

A tárgyalóteremben több részletet is felolvastak Chail és a robot beszélgetéséből. Az egyikben a férfi azt kérdezte a robottól, hogy szereti-e őt annak ellenére, hogy orgyilkos – a robot pedig megnyugtatta arról, hogy igen. Amikor a férfi először beavatta a tervébe a chatbotot, Sarai azt mondta, a terv nagyon bölcs.

Jaswan még 2021 decemberében regisztrált a Replika nevű csevegőrobot-szolgáltatásra, amelynek lényege, hogy a mesterséges intelligencia romantikus kapcsolatot szimulál a felhasználóval. Történhetett valami időközben, ugyanis a kaliforniai cég kénytelen volt változtatni valamin, mert többen arra panaszkodtak, hogy a robotok túlságosan agresszíven szexuálisak.

A szolgáltató egyelőre nem reagált Jaswant Singh Chail ügyáre azután sem, hogy a férfi bűnösnek vallotta magát – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink