Külföld

Putyin szerint a vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden este közölte, hogy a vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság, miután Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök beszámolt neki a legújabb adatokról, amelyek meglepően kedvezők – olvasható a Kreml weboldalán közzétett jelentésben.

Putyin szerint a vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság
Putyin szerint a vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság
Fotó: AFP/Host Photo Agency RIA Novosti/Ramil Sitdikov

A miniszterelnök közölte Putyinnal, hogy az orosz GDP bővülése idén meghaladhatja a két százalékot, a fogyasztói árak növekedése pedig éves szinten öt százalék alatt maradhat.

Misusztyin Putyinnak azt mondta, hogy az orosz gazdaság továbbra is magabiztosan nyeri vissza erejét, még a kivetett szankciók ellenére is.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter már többször hangoztatta, hogy az orosz költségvetési hiány idén nem haladja meg a GDP két százalékát, ezzel azonban a nemzetközi gazdasági elemzők többsége nem ért egyet.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő június végén bemutatott globális helyzetértékelése szerint is a korábban vártnál sokkal erőteljesebb teljesítményt nyújtott az orosz gazdaság: az idei első negyedévben az orosz GDP 1,8 százalékkal csökkent a cég előző előrejelzésében valószínűsített 5,1 százalékos visszaesés helyett.

Az idei második negyedévre vonatkozó feldolgozóipari és szolgáltatási aktivitást mérő beszerzésimenedzser-indexek egyaránt az élénkülést jelző tartományban járnak, sőt meghaladják az Ukrajna elleni invázió előtt mért szinteket.

Kapcsolódó írásaink