Külföld

Kína nem hitte el, hogy az ukránok lelőttek egy az orosz hiperszonikus rakétát

Az ukrán védelmi tárca azt állította, hogy májusban először fogott el egy orosz Kinzsal rakétát az amerikai gyártmányú Patriot rakétaelhárító rendszerrel

Amikor Kijev bejelentette, hogy lelőtt egy orosz hiperszonikus rakétát, Washingtonban örömmel fogadták a hírt, de az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov szerint egy kínai tisztviselő nem hitte el az állítást, és távozott az országból, mielőtt bizonyítékot mutattak volna neki – közölte az oroszhirek.hu.

Kína nem hitte el, hogy az ukránok lelőttek egy az orosz hiperszonikus rakétát
Orosz hiperszonikus rakéta
Fotó: AFP

A kijelentéseket a Financial Times című lap szerdán ismertette a miniszter beszámolója alapján. Reznyikov tárcája azt állította, hogy több mint egy tucat ilyen fegyvert tettek ártalmatlanná, amit Moszkva gúnyolódva utasított vissza, mondván ki se lőttek annyi rakétát, amennyit az ukránok állítólag lelőttek.

Az ukrán tisztviselő kijelentette, hogy országa bebizonyította, hogy a hiperszonikus fegyverek ellen lehet védekezni, bemutatva ezzel a NATO-rendszerek fejlett képességeit. Azt állította, hogy amikor az első siker hírét átadta egy amerikai tisztviselőnek, a válasz a következő volt: „Fantasztikus!”

A kínai eurázsiai ügyekért felelős különmegbízott, Li Hiu szkeptikusan fogadta a hírt, hogy az ukránok képesek leszedni a Kinzsálokat – tette hozzá az ukrán védelmi miniszter.

„Azt javasoltam, hogy ha kétségek merülnek fel, készek vagyunk bizonyítékot szolgáltatni” – mondta Reznyikov a lapnak, hozzátéve, hogy Li az állítólagos bizonyítékok megtekintése nélkül hagyta el az országot.

A Kinzsal egy levegőből indítható hiperszonikus rakéta, amely feltehetően a földi indítású Iszkander lövedékéből fejlesztették. Az orosz erők mindkét fegyvertípust bevetették ukrajnai katonai célpontok ellen, bár a hiperszonikus csapásokról eddig kevés részletet közöltek.

Egyes katonai szakértők azt feltételezték, hogy az ukrán tisztviselők az Iszkander rakétákról származó törmelékeket tévesen úgy állították be, mintha azok a Kinzsaloktól származnának, amikor azokat a sikeres elfogás bizonyítékaként mutatták be.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy a Patriot rendszer képességei miatt egyedülállóan fontos az országa védelme szempontjából. A múlt hónapban a The Wall Street Journalnak azt közölte, hogy Ukrajnának 50 ütegre van szüksége – amelyek darabonként 1,1 milliárd dollárba kerülnek – a megfelelő védelemhez.

Kapcsolódó írásaink