Külföld

Ukrajna magyarázza gyenge katonai bizonyítványát

Az ukrán hadsereg főbb erői még nem vettek részt az offenzívában – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a The Guardian című lapnak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett pénteken.

Ukrajna magyarázza gyenge katonai bizonyítványát
Lerombolt híd a frontvonalban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Genya Savilov

Mindenki most és azonnali nagy győzelemre vár. Mi is ezt akarjuk. Fel kell készülnünk azonban arra, hogy ez a folyamat eltart egy ideig, mert rengeteg erő, sok technológia és kiépített akadály van mindkét oldalon. Fő erőink még nem vesznek részt a harci cselekményekben. Most még keressük, kutatjuk az ellenség védelmének gyenge pontjait – fejtette ki a parancsnok. Azt is elmondta, hogy ukrán becslés szerint Ukrajna területén jelenleg mintegy 400 ezer orosz katona tartózkodik.

Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők ismét tüzet nyitottak pénteken a dél-ukrajnai Herszon városára, eltalálták az önkormányzati közlekedési vállalatot, aminek következtében három ott dolgozó meghalt. Herszonban a megszálló csapatok célzottan lőttek rá az önkormányzati közlekedési vállalatra, a város életét biztosító civil alkalmazottakra – írta a kormányzó. Hozzátette, hogy egy férfi a helyszínen életét vesztette, a vállalat két másik dolgozója pedig kórházba szállítás után halt meg.

A kijevi megyei rendőrség pénteken arról tájékoztatott, hogy a főváros térségét ért orosz ágyúzás következtében leégett tíz hektár erdő. A lángok azután csaptak fel, hogy ellenséges rakéták csapódtak be arra a helyre, ahol a tavaly tavasszal, a térség orosz megszállása idején orosz katonák lövészárkai voltak. Alina Podrejko, a bucsai rendőrkapitányság szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére pontosította, hogy az orosz támadás még június 16-án délután történt, aminek következtében Zdvizsivka mellett kigyulladt egy erdő.

Azután, hogy az ukrán erők visszavették az ellenőrzést a terület fölött, aknamentesítési munkálatok folytak a helyszínen, de mivel egy orosz katonai raktár is ott volt mélyen a föld alatt tele lőszerrel, most hatalmas detonációk rázták meg a környéket. A robbanások délután három órától este nyolcig tartottak – fejtette ki a szóvivő. Elmondta, hogy a katasztrófavédelmi szolgálat, a rendőrség és az erdészet munkatársai a helyszínen tartózkodtak, de a detonációk miatt nem tudtak rögtön hozzáfogni a tűzoltáshoz.

A Militarnij elnevezésű ukrán katonai hírportál arról számolt be, hogy ukrán lövészek 203 milliméter kaliberű M106-os lövedékeket kaptak a Pion típusú önjáró lövegekhez. A hírportál hozzátette, hogy mostanra a Szovjetunióban gyártott Pion fegyverekhez való szovjet lövedékkészletek kifogyóban vannak, ezért a szövetségesek úgy döntöttek, segítenek pótolni azokat ugyanilyen kaliberű saját gyártású lövedékekkel.

Vadim Szkibickij vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában kijelentette, hogy az Oroszország három-négyszeresére növelte a Kalibr és a H-101-es rakéták gyártását. Ez azt jelenti, hogy az oroszok típustól függően havonta körülbelül harminc-negyven rakétát gyártanak ezekből. Kinzsal rakétából viszont legfeljebb hat darabot. A termelés szintje jelenleg egy kicsit magasabb, mint a háború előtt volt – fejtette ki. Hozzátette, hogy az orosz erők októbertől januárig jelentős számú rakétát használtak fel az arzenáljukból.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg 680-nal 223 330-ra nőt. Az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek között négy orosz harckocsit és 44 tüzérségi rendszert.

Kapcsolódó írásaink