Külföld

Vietnamban betiltották a Barbie-t a filmben szereplő térkép miatt

A filmügyi hivatal igazgatója elmondta, hogy a film megtekintése után, a szaggatott vonallal kapcsolatos jogsértés miatt döntöttek a forgalmazás betiltása mellett

Vietnam betiltotta a Barbie című amerikai vígjáték forgalmazását, mert egy olyan térkép szerepel benne, amely a kínai területi követeléseket ábrázolja a Dél-kínai-tengeren – közölte hétfőn a hanoi állami média.

Vietnamban betiltották a Barbie-t a filmben szereplő térkép miatt
Vietnamban betiltották a Barbie-t a filmben szereplő térkép miatt
Fotó: AFP/ Jung Yeon-je

A bizonyos jelenetekben látható térképen szaggatott vonallal tüntetik fel a kínai felségvizek határát, azonban a kérdéses területre Vietnam is igényt formál.

A Maggot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével forgatott hollywoodi vígjáték forgalmazása július 21-től kezdődött volna a vietnami mozikban, de a helyi moziláncok levették a műsorukról a filmet.

A vietnami filmügyi hivatal igazgatója elmondta, hogy a film megtekintése után, a szaggatott vonallal kapcsolatos jogsértés miatt döntöttek a forgalmazás betiltása mellett.

Tavaly a Tom Hollanddal forgatott, Uncharted című produkció vetítését nem engedélyezték Vietnamban ugyanebből az okból.

A vietnamiak számára elfogadhatatlan, hogy akár csak osztozzanak is az általuk Keleti-tengernek nevezett térség szigetcsoportjain, amelyek közül a két nagyobb a Spratly (Nansa) és a Paracel (Hszisa). Vietnam és Kína mindkettő felett teljes szuverenitásra támaszt igényt.

Kapcsolódó írásaink